Az MSZP szerint a kormány jövő évi költségvetési törvényjavaslata csúsztatásokat és hazugságokat tartalmaz, a valóság ugyanis az, hogy a magyar gazdaság a legjobb esetben is csak oda térhet vissza tavaszra, ahonnan a három évvel ezelőtti kormányváltáskor elindult.

MTI - Burány Sándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hiába hirdette meg sokadik harcát Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án, kormányzásának négy éve elpocsékolt időnek számít majd.

Az MSZP képviselője a 2014-es büdzsé hazugságainak példájaként említette a foglalkoztatás bővülésére tett utalásokat. Elmondása szerint ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az idén nem dolgoznak többen a korábbiaknál sem a versenyszférában, sem a közmunkásokkal is kiegészítve a teljes lakosság körében.

Burány Sándor csúsztatásnak minősítette a kabinetnek az államadósság csökkenéséről szóló közléseit is. Az Államadósság Kezelő Központ legutóbbi statisztikájára hivatkozva azt mondta, az államadósság tavaly decemberhez képest nagymértékben nőtt, és a kormányváltás idején mértnél is nagyobb kétezermilliárd forinttal.

A szocialista politikus kifogásolta azt is, hogy a kormány költségvetési javaslata nem tartalmaz gazdaságélénkítő lépéseket, és nem próbál segíteni a minimálbéren élőkön, akik az elmúlt évek legnagyobb vesztesei, hiszen csökkent a bérük vásárlóértéke.

Burány Sándor kérdésre válaszolva azt mondta, bár helyi szinten nincsenek nézeteltéréseik a Demokratikus Koalícióval, az október 23-i közös ünneplést kudarcnak tartják. Hangsúlyozta, nem lát reális esélyt arra, hogy az MSZP kibővítse az Együtt-PM-mel kötött választási megállapodását, mivel Gyurcsány Ferenc "megosztó személyisége" távol tartaná azokat a jelenleg még bizonytalan szavazókat, akiket a szocialisták a választásokig igyekeznek megnyerni maguknak.