A devizahitelesek érdekeit szolgáló törvényjavaslatokat nyújt be a parlamentnek az LMP – ezt Róna Péter, a párt programtanácsának elnöke jelentette be szerdán sajtótájékoztatón.

MTI - A közgazdász elmondta, a tervezeteket ő dolgozta ki, majd felkérte az LMP-t, hogy azokat terjesze a Ház elé.

Az egyik indítvány szerint az Európai Unió Magyarországra kötelező érvényű irányelve alapján a bíróságoknak minden eléjük került devizaalapú hitelszerződést teljes terjedelmében át kellene vizsgálniuk.

Jogerős bírósági ítélet hiányában senkit sem lehetne kilakoltatni, és a bankok sem adhatnák el követeléseiket a "most már szinte kriminalizált szervezeteknek és vállalkozásoknak, ahol baseballütős emberek lakoltatják ki erőszakkal a rosszul jártakat" – folytatta Róna Péter.

Vágó Gábor képviselő emlékeztetett arra, hogy korábban pártjuk parlamenti vitanapot is kezdeményezett a devizahitelesek helyzetéről, majd négy alkalommal is határozati javaslatot nyújtottak be egy ingatlanalapról.

A politikus azt mondta, hogy a három törvényjavaslatot még ezen a héten benyújtják. De számíthat a miniszterelnök is "elég kemény kérdésekre a devizahitelezéssel kapcsolatban, hiszen úgy tűnik, hogy a bankoknak adott haladéka valójában a (...) tehetetlenségének a bizonyítéka" - tette hozzá.