A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdai végzése szerint nem követték el a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértését annak a demonstrációnak a szervezői, amelynek során márciusban tüntetők hatoltak be a Fidesz Lendvay utcai épületének udvarára.

MTI - A PKKB mind a tizenegy, eljárás alá vont ember esetében hatályon kívül helyezte a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt hozott rendőrségi határozatot, és megszüntette a velük szembeni szabálysértési eljárást.

A tárgyalást egy zsúfolásig megtelt kisebb teremben tartották, a tizenegy, eljárás alá vont fiatal közül több a társai ölében ült.

Egyikük sem ismerte el, hogy elkövette volna a szabálysértést. Többen elmondták, azért mentek a Fidesz-székházának udvarára, mert azt "szimbolikus helyszínnek gondolták", véleményük szerint ugyanis a törvényhozás nem a parlamentben zajlik, hanem a kormányzó párt épületében folyik.

A bíróság hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amely szerint szabálysértést követtek el a szervezők, mert a demonstrációjuknak volt olyan része, amely közterületen történt. A bíró közölte, a demonstráció a magánterületnek számító Fidesz-székház udvarán történt, és a mintegy hetven embernek a Lövölde térről a Lendvay utcához vonulása nem tartozott szervesen a rendezvényhez.

A végzés ellen nem lehet fellebbezni.

A bíró, Radácsyné Karsai Zsuzsanna elmondta, a tárgyaláson bebizonyosodott, hogy a Lövölde térről a székházhoz való eljutás nem tartalmazott olyan elemeket, amelyek bármilyen módon demonstrációra utaltak volna. Nem volt náluk látható módon sem transzparens, sem bármilyen tiltakozást kifejező tábla, nem skandálva sétáltak a rendezvény helyszínére.

A rendezvényre való eljutás a bíróság szerint nem merítette ki a gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértését, mert nem volt része a demonstrációnak - közölte a bíró, majd hangsúlyozta, hogy az emberek - akik később a Fidesz-székház udvarán leülve, polgári engedetlenség formájában tiltakoztak az alaptörvény negyedik módosítása ellen - feltűnésmentesen közelítették meg a helyszínt.

Megjegyezte azt is, hogy a rendezvény azért nem esett bejelentési kötelezettség alá, mert nem közterületen zajlott.

Pelle Andrea, az eljárás alá vontak jogi képviselője a tárgyalás előtt sajtótájékoztatón azt mondta, garázdaság miatt már indult korábban eljárás a "székházfoglalók" ellen, ezt azonban megszüntették, mert nem lehetett megállapítani a székházfoglalók felelősségét.

Közölte, a garázdaság ügyében tett feljelentésben szerepelt az is, hogy a gyülekezési joggal is visszaéltek a "székházfoglalók". A rendőrség mindenkit megbírságolt, aki elmondta, hogy szervezője volt a demonstrációnak, de a határozatot nem fogadták el, és tárgyalás megtartását kérték.

Kerényi Máté, a székház udvarán történt március 7-i demonstráció egyik szervezője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a bírósági tárgyalás eredményét nem tartják sorsdöntő kérdésnek, mert - mint mondta - "ez a rezsim valójában nem a bíróságokat használja" a tiltakozások elhallgattatására és az elégedetlenek megfélemlítésére.

Kerényi Máté elmondta, éppen azért szervezték az erőszakmentes - de a polgári engedetlenséget is felvállaló - tiltakozást a Fidesz-székház udvarára, mert véleménye szerint a párt támadást intézett az alkotmányos demokrácia és az állampolgárok legalapvetőbb jogai ellen.