Lakását négy éve elvitte a bank, a távhőszolgáltató mégis félmilliós fűtés­számlát követel a 82 éves ­Oszaczky Lászlótól. A közműcég arra az időre számlázta ki a kisebb vagyont, amikor az idős férfi már nem lakott a lakásban, és a pénzintézet – hivatalos kifejezéssel élve – birtokba vette azt.

A férfi mit sem tudott arról, hogy a pénzintézet nem jegyeztette be a változást a tulajdoni lapra, és hogy a fűtés­számlák továbbra is az ő nevére érkeznek a régi címre. Amikor mindez kiderült, hiába mutatta be a szerződést a távhőcégnél, ott csak azt hajtogatták, a lakás továbbra is Oszaczky László nevén van.

Az ügy bíróságra került, a végrehajtó pedig elkezdte letiltatni László nyugdíjából azt a rezsitartozást, ami nem is az övé. Jó ideig törlesztett is, most azonban végképp betelt a pohár: pár napja a kocsiját is lefoglalták.

– Az unokáimnak akartam otthont teremteni, jelzáloghitelt vettem fel a lakásomra, hogy telket vásároljak nekik. Amíg tudtam, fizettem a részleteket, végül átadtam a banknak a lakásomat. Szerződésbe foglaltuk, hogy mostantól ők fizetik a közüzemi költségeket – idézte fel Oszaczky László.

Közben az intézkedő Lánchíd Hitel- és Faktor Zrt.-t felszámolták, László ügye átkerült az MKB Bankhoz. Először tőlük kapott értesítést, hogy tartozik a távhőcégnek: azért kellett volna neki fizetnie a rezsit, mert a bank még nem adta el a lakást. László panaszt tett, közben viszont a bank eladta az ingatlant. 2011-ben azután mégis bekopogtatott hozzá a végrehajtó, ítéletet hozott.

– A távfűtő vállalat küldte rám a behajtókat. Panaszt tettem a bíróságon, felfüggeszették az ítéletet, mégis letiltották a nyugdíjam harmadát. Ez öt hónapig így ment – dőlt a panasz Lászlóból, akihez néhány napja megint megérkeztek a végrehajtók, és utolsó ingóságát, a kocsiját is lefoglalták.

– A földhivatali bejegyzések szerint Oszaczky László egyedüli tulajdonosa volt a lakásnak – közölte Homolya József, a Dunakeszi Közüzemi Kft. ügyvezetője. Az igazgató szerint László hibázott, amikor nem intézkedett a földhivatali bejegyeztetés ügyében.

– Hiába jelezte, hogy a lakásból kiköltözött, és átadta az új tulajdonosnak, megkeresésünkre a Lánchíd Hitel- és Faktor Zrt. úgy nyilatkozott, hogy nem tulajdonosa az ingatlannak – mondta a távhőcég vezetője.

Az MKB is tagadja, hogy tulajdonuk lett volna a jelzáloghitel fejében elvitt lakás. Sajtóosztályuk szerint a banknak mint jelzálogjogosultnak nem volt joga a közművek átírásához. Arra, hogy miért nem veszik figyelembe a birtokbaadási szerződést,  amely szerint az új tulajdonos viseli a költségeket, nem kaptunk választ.

Forrás: Blikk.hu