A Demokratikus Koalíció (DK) aggályosnak tartja a felszámolói névjegyzék megújításáról szóló pályázatot, ugyanis a szubjektív elemek túlsúlya miatt kérdéses, hogy mi alapján választják ki a felszámoló cégeket - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Varju László.

MTI - A független képviselő a tervezett változtatásokat a dohányárusítási koncessziók újraelosztásához hasonlította..

Kitért arra, hogy "az egyik legnagyobb államosítás zajlott le, amikor tavaly létrehozták a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t. A DK elnökségi tagja szerint az az állami cégen keresztül úgy lehet szerződéseket kötni, hogy azokkal "közvetlenül a barátokat" finanszírozzák.

Hangsúlyozta, hogy jelenleg 108 felszámoló cég működik, amelyek számát a jogszabályalkotók 130-ra növelnék. Az ezt szolgáló első pályázati kiírás sikertelen volt, áprilisban, két héttel a kihirdetés előtt vissza is vonták, mert túl sok pályázat kapott azonos pontszámot - utalt rá Varju László.

Ezt követően új pályázatot írtak ki, amelyben megnőtt a szubjektív elemek száma. A DK szerint viszont kétséges, hogy ez a változtatás a szakmaiságot szolgálja - közölte.

A Demokratikus Koalíció politikusa ezért Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez fordul, akitől többek között azt akarja megtudni, hogy eddig még miért nem sikerült az új pályázatokat kiértékelni. A képviselő szerint az eljárás nem felel meg az EU-val kötött szerződésben foglalt vállalásoknak. Hozzátette: arra is kíváncsi, hogy a pályázat végén milyen jogorvoslati lehetőségeket biztosítanak a veszteseknek.