Határidőre befejezte a júniusi dunai árvízben legnagyobb károkat szenvedett magántulajdonú ingatlanok felújítását az Ökumenikus Segélyszervezet, s ezzel árvízi segélyprogramjának újabb jelentős szakasza zárul le - közölte Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója szerdán Dunabogdányban.

MTI - A döntően a nemzeti összefogás vonalán és számlaszámán indított gyűjtésből finanszírozott helyreállítási munkák során a segélyszervezet kilenc dunabogdányi és hat szobi ingatlant hozott rendbe. A szerdai ünnepségen jelen voltak a felújított ingatlanok tulajdonosai is.

Lehel László elmondta, hogy az árvízi védekezésben 18 millió forintot, utalványprogramjára pedig eddig 16 millió forintot használt fel a szervezet. Felidézte, hogy a károk felmérése után augusztusban kezdték meg az ingatlanok felújítását. A legjellemzőbb a burkolatok károsodása, a falak átázása, megrepedése, valamint az aljzat megsüllyedése volt. A 15 ház rendbehozatala egyenként átlagosan 2-3 millió forintba került, a felújítási munkálatok összesen 70 millió forintot igényeltek és 95 százalékban befejeződtek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet árvízi segélyprogramjának értéke - a dunaszekcsői idősek otthonának jelenleg még zajló felújításával együtt - összességében eléri a 100 millió forintot.

Lehel László kiemelte, hogy a Vodafone Magyarország Zrt.-ben stabil partnerre találtak, az általuk létrehozott humanitárius alapnak köszönhetően azonnal forráshoz tudnak jutni, amint arra szükség van.

A sajtótájékoztatón Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója kiemelte, hogy szerdán 5 millió forinttal töltik fel a Vodafone Humanitárius Alapot, amely krízishelyzetekben támogatja a segélyszervezet munkáját, 2014-től pedig évente 10 millió forintot szánnak erre a célra.

Hozzátette: az alapítvány és a segélyszervezet együttműködése több éves múltra tekint vissza, ez idő alatt több mint 16 millió forinttal járultak hozzá a szervezet munkájához. Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete a rendezvényen kiemelte: minden eddiginél több önkéntes vett részt az árvízi védekezésben. "Együtt birkóztunk meg a hatalmas feladattal és ez a sikerélmény nagyon kell mindannyiunknak" - fogalmazott. Hozzátette: fontos szerep jut a szerdaihoz hasonló ünnepségeknek is, amikor látni lehet azokat a boldog embereket, akik néhány hónappal ezelőtt még kétségbeesetten figyelték, ahogy életük munkáját viszi el a víz. Ezek az alkalmak erőt és bátorítást adnak az újabb feladatokhoz és "mi már tudjuk, hogy az összefogással lesz újrakezdés" - hangsúlyozta Lévai Anikó.

Pályi Gyula, Dunabogdány polgármestere az árvízkárosultak nevében is köszönetet mondott a bajban gyorsan érkező segítségért, az Ökumenikus Segélyszervezet azonnali és hosszú távú jelenlétéért, a Vodafone-nak pedig a védekezésben biztosított szivattyúkért.