A Fidesz szóvivője szerint az E.ON földgázüzletágának megszerzése szociális és energiabiztonságot hoz az embereknek, a kormány így több eszközzel tud küzdeni a rezsicsökkentésért.

MTI - Selmeczi Gabriella arra reagált, hogy az MSZP csütörtökön bejelentette, különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az E.ON magyarországi gázüzletágának állami megvásárlása miatt, mivel szerintük az a valós érték háromszorosán történt.

A Fidesz szóvivője az MTI-nek küldött reakciójában azt írta: a szocialisták "már megint a magyar emberekkel és a magyar érdekek ellen harcolnak", noha a kormány a gázüzletág megvásárlása után több eszközzel - saját gázvezetékkel és tározóval - tud küzdeni a rezsicsökkentésért.

Hozzátette: az E.ON-gázüzletág visszavásárlására és a rezsicsökkentésre is azért volt szükség, mert a szocialisták az egekbe emelték a rezsit és hagyták, hogy a magyar emberek ki legyenek szolgáltatva a külföldieknek.

Míg "a bukott baloldal kiárusította a nemzeti vagyont", a Fidesz-kormány annak védelméért és visszaszerzéséért dolgozik. Az E.ON magyarországi gázüzletágának megszerzésével végre "lesz beleszólásunk lakosság gázellátását érintő kérdésekbe és nem leszünk kiszolgáltatottak, mint a szocialisták kormányzása idején" - közölte Selmeczi Gabriella.

Kitért arra, hogy a visszaszerzett földgáztározók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország az évi tízmilliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert saját maga tud tárazni. A kormány célja pedig az, hogy az összes magyarországi gáztározó állami kézben legyen.

A Fidesz szóvivője hozzátette: a kabinet mind a tárgyalások elején, mind közben készíttetett számításokat a vételárról, és a nemzetközi könyvvizsgálók által megállapított ár alatt vásárolta meg a német vállalat magyarországi gázüzletágát.