Átadta Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke és Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője a 4-es metró első elkészült állomásának, a Bikás parknak a használatbavételi engedélyeit Tarlós István főpolgármesternek kedden.

MTI - A főpolgármester az ünnepélyes átadáson elmondta, nehéz időszakon vannak túl, kedvezőtlen szerződéseket kellett módosítani, a beruházásnak nem volt generálkivitelezője, valamint a biztosítóberendezést és a szerelvényeket két különböző cég gyártja.

Ezek mellett viszont pozitív fejlemény, hogy felgyorsították az engedélyezési eljárást, amelyet még a nyáron kezdeményeztek Orbán Viktor miniszterelnöknél. A lebonyolítás a fővárosnál maradt, de koordinációs feladatokra felkérték a főváros kormányhivatalát - ismertette Tarlós István.

Kifejtette, hogy több mint háromszáz engedélyezési eljárást kellett volna a régi rendszer szerint lefolytatni, de az új gyakorlatban már csak tizenhármat kell: a tíz állomásét, az alagútét, az áramellátó rendszerét és a biztosítóberendezését. Jelezte, hogy hamarosan befejeződik a Rákóczi téri állomás használatbavételi eljárása, és még ebben a hónapban elkezdik a Móricz Zsigmond körtéri és II. János Pál pápa téri állomás engedélyezési eljárásait.

A főpolgármester közölte: a 2014 márciusi átadási határidő tartható.

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke beszédében hangsúlyozta, feladatuk az elmúlt egy évben az volt, hogy az engedélyeztetési eljárást leegyszerűsítsék. Olyan közös munkát kezdtek el a kormányhivatallal és a fővárossal, amelyben háromszintű egyeztetéseket tartottak, ha a kérelem, a beruházó szándéka eltért a szabályozástól, akkor akár jogszabály-módosítást is kérvényezhettek, hogy elkészülhessenek az állomások. Hozzátette, hogy metróépítés nincs minden évben, ezért a szabályok lehetnek elavultak.

Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője elmondta, mivel régen adtak át metróállomást Budapesten, a szabályozások változtak, ezért szükség volt egy kísérleti projektre, amelynek tapasztalatait felhasználva a többi állomást is át tudják adni.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság szeptember 26-án közölte az MTI-vel, hogy befejeződött a 4-es metró első állomásának építése, a Bikás park megállót átadták üzemeltetésre a BKV-nak.