Átadták a Külügyminisztériumban az idei Lánchíd-díjakat kedden, az eseményen Martonyi János azt mondta, hogy a kitüntetéssel általános emberi értékeket ismernek el.

MTI - A tárcavezető kiemelte: alapvetően általános emberi értékeket, az emberi méltóságot, az emberi tartást ismerik el, mindezt belehelyezve Magyarország nemzetközi kapcsolatainak rendszerébe. Az általános emberi értékek mellett a kitüntetések odaítélésekor figyelembe vették azt is, hogy a díjazott mit tett a magyarokért, Magyarországért - magyarázta a külügyminiszter.

A Magyarország nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért odaítélt elismerést idén Bogyay Katalin, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Közgyűlésének elnöke, Magyarország UNESCO-nagykövete, Snétberger Ferenc gitárművész és Sir Bryan Cartledge brit diplomata, kutató vehette át.

Martonyi János hangsúlyozta: az idei díjazottak különböző területeket képviselnek, de mindegyikük esetében a szélesebb értelemben vett kulturális teljesítményt ismerik el, és ez a legfontosabb, mert "ez az ország ebben akar nagy lenni".

Mint mondta, a kultúrát közvetíteni kell, el kell vinni a világba, és ezért Bogyay Katalin - akit a miniszter Magyarország "legelső kulturális diplomatájának" nevezett - nagyon sokat tett.

A tárcavezető Snétberger Ferenc elismerésével kapcsolatban arról beszélt, hogy nehéz áttörni a magyar nyelv korlátait, a magyar költészetet ezért nehéz átadni, de a zenével el lehet jutni mindenhova, "ezt át tudjuk adni a világnak".

A kitüntetést Sir Bryan Cartledge-nak átadva Martonyi János úgy fogalmazott: minden olyan mű, amely "józanul, tárgyilagosan és bizonyos tisztelettel közelíti meg a magyar történelmet", sokat segít az országnak, ezért hálásak érte.

Sir Bryan Cartledge korábban Budapesten is szolgált diplomataként, és két könyvet írt angol nyelven a magyar történelemről Megmaradni és Trianon egy angol szemével címmel.

A 2004-ben alapított Lánchíd-díjat olyan emberek kaphatják, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak Magyarország külpolitikai érdekeinek érvényesítésében, a magyar diplomáciai és konzuli szolgálat működésének fejlesztésében, az euroatlanti integráció elmélyítésében, illetve az ország kétoldalú kapcsolatainak építésében.