Milos Zeman cseh köztársasági elnök elődeitől eltérően nem vesz részt az ENSZ-közgyűlésén, mert úgy véli, hogy az ilyen fórumokon egy ország számára a miniszterelnök részvétele hasznosabb és fontosabb.

MTI - "Az elnök úrnak az a véleménye, hogy az ilyen akciókon, mint az ENSZ Közgyűlése, a miniszterelnöknek kell részt vennie" - tolmácsolta Zeman álláspontját Hana Burianová elnöki szóvivő szerdán.

Václav Klaus, Zeman elődje az elnöki bársonyszékben rendszeresen részt vett az ENSZ-közgyűlésen. Tavalyi beszéde aránylag nagy vihart kavart, mert megkérdőjelezte a nemzetközi békemissziók értelmét. 2011-ben pedig arra hívta fel a nemzetközi közvélemény figyelmét Klaus, hogy az izraeli-palesztin konfliktust nem szabad egyoldalúan kezelni, s az egyoldalú lépések nem tudják tartósan megoldani a helyzetet.

Az ENSZ honlapja szerint az idén a Közgyűlésben több mint nyolcvan államfő szólal fel. A cseh küldöttséget Jirí Rusnok miniszterelnök fogja vezetni, aki pénteken szólal fel a fórumon. A kormányfőt Jan Kohout külügyminiszter és Vlastimil Picek védelmi miniszter kíséri el New Yorkba. A miniszterek New Yorkban az ENSZ illetékes képviselőivel, valamint több más partnerükkel terveznek megbeszéléseket.

Zeman szerdán kétnapos látogatást kezd Dél-Morvaországban, amelynek szociáldemokrata elöljárója, Michal Hasek az államfő legfőbb szövetségesei közé tartozik. Az október 25-26-ra előre hozott képviselőházi választásokig Zeman Csehország szinte összes régióját meg akarja látogatni.

A cseh sajtó szerint Zeman vidéki látogatásainak nyilvánosan be nem vallott célja egyebek közt az, hogy a választások előtt politikai támogatást nyújtson szövetségeseinek, elsősorban a hozzá közel álló Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) pártnak.

Csehország, ENSZ, államfő, hírek, Nagyvilág