Peking - A vegyi fegyverek használatát büntető akció Szíria ellen üzenet lehet a jelentős vegyifegyver-készletekkel rendelkező Észak-Korea számára is - erről igyekezett meggyőzni pekingi vendéglátóit James Miller, az amerikai védelmi miniszter politikai helyettese.

MTI - Miller kedden azt mondta, partnereinek kénytelen volt hangsúlyozni, hogy országa nem szeretne olyan helyzetet, amelyben Phenjan úgy érezheti, a vegyi fegyverek használatában engedékenyebbé vált a világ. Hozzátette: tárgyalásain a kínai vezérkari főnök helyettesével utalt arra, hogy nemcsak Washington, hanem Peking érdeke is egy erős válasz "Aszad egyértelmű és nagymértékű vegyifegyver-használatára".

Vang Kuan-csung kitért a válasz elől, és csak annyit jegyzett meg, hogy Szíria kérdésében a külügyi tárca az illetékes. Peking ugyanakkor korábban már közölte, hogy az eddigi feltárt bizonyítékokat nem tartja meggyőzőeknek, a kínai külügyminiszter pedig legutóbb "rendkívüli óvatosságra" intette Washingtont a Szíriával szembeni fellépéssel kapcsolatban.

A G20-ak csúcstalálkozóján Hszi Csin-ping kínai államfő Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalva úgy fogalmazott, hogy egy katonai csapás nem oldaná meg a problémát. Kína az ENSZ-szakértők független, tárgyilagos vizsgálatát szorgalmazta, s a békés megoldás mellett állt ki, miközben elítélte a vegyi fegyverek használatát, bárki vetné is be azokat.

Az amerikai miniszterhelyettes védelmi konzultációra érkezett a kínai fővárosba, ahol a kínai média szerint a felek a kölcsönös bizalom növelését ígérték egymásnak és kapcsolataik erősítését az ázsiai és csendes-óceáni társégben. Az Egyesült Államok késznek mutatkozott olyan rendszer kialakítására, amely kölcsönös tájékoztatást biztosítana a főbb katonai akciókról, továbbá egy légi és tengeri biztonságot szolgáló magatartási kódexet is megalkotnának.

Kína, USA,Szíria, diplomácia, hadsereg