A kínai és az orosz parlament csütörtökön közös közleményben utasította el az erő alkalmazását Szíriában, és határozottan kiállt a tárgyalások mellett - jelentette a kínai állami Hszinhua hírügynökség.

MTI - A dokumentumot, amely kifejezi Moszkva és Peking súlyos aggodalmát a szíriai helyzettel kapcsolatban, a kínai Országos Népi Gyűlés és az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) külügyi bizottsága írta alá.

A közleményben Kína és Oroszország leszögezi, hogy teljes mértékben elfogadhatatlannak tartják az erő alkalmazását, illetve a külső katonai beavatkozást a közel-keleti országban. Egyúttal üdvözlik Damaszkusz csatlakozási szándékát a Vegyifegyver-tilalmi Szerződéshez, valamint az orosz-amerikai keretmegállapodást a szíriai vegyi fegyverek ügyének kezeléséről.

"A zűrzavar, a civil áldozatok, a menekülthullámok, a kulturális örökség lerombolása és más tragikus események a (szíriai) válságot a világ egyik legszörnyűbb tragédiájává tették" - fogalmaz a közlemény. Kijelenti, hogy Kína és Oroszország népe a mielőbbi rendezést reméli, a béke helyreállítását, a vérengzés végét.

Mindkét ország aggodalommal figyeli a vegyi fegyverek használatáról szóló jelentéseket, s támogatja az esetek nemzetközi szintű, alapos és tárgyilagos kivizsgálását, valamint az eredmények jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT). A két törvényhozás intézményei bíznak abban, hogy sor kerülhet a Szíriáról szóló második nemzetközi konferenciára Genfben.

Kijelentették, véleményük szerint a párbeszéd és a kompromisszumkeresés az egyetlen útja a válság rendezésének, a szíriai embereket érő szenvedések enyhítésének, és csak ily módon akadályozható meg a közel-keleti helyzet további romlása.

Moszkva és Peking rendre a békés, tárgyalásos rendezést szorgalmazta Szíriában, a BT-ben többször megakadályozta Damaszkusz megbüntetését, illetve hangoztatta, hogy ellenzi olyan határozattervezet elfogadását, amely adott esetben felhatalmazást adna külső katonai beavatkozásra. Oroszország és Kína egyaránt kételkedik abban, hogy az augusztus 21-i, jelentős civil áldozatokat követelő gáztámadásért a kormányerők a felelősök.