A takarékpénztári integrációról, az áfacsökkentésről, a pénztárgépek adóhatósághoz való bekötéséről és a rezsicsökkentésről volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.

A napirend elfogadása

A Fidesz javaslatára a nap folyamán szavaznak a Magyarország és Japán között a szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetéséről. Szintén a kormánypárt kezdeményezésére döntenek a jobbikos Vona Gábor és Z. Kárpát Dániel kezdeményezte, a devizaalapú hitelek károsultjainak átfogó megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslat tárgysorozatban vételéről. A Fidesz javaslatára a határozathozatalok után lefolytatják Németh Szilárd (Fidesz) által benyújtott, az egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáról szóló előterjesztés általános vitáját.
A Fidesz kezdeményezésére kedden második napirendi pontként megvitatják a szövetkezeti hitelintézetek integrációs alapjáról törvényjavaslatot.

MSZP: miért volt szükség a takarékszövetkezeti integrációra

Tukacs István (MSZP) a takarékszövetkezetek integrációjával kapcsolatban sorolta kérdéseit: miért volt szükség erre? Miért kellett megsérteni a tulajdonosok jogait? Mit csinál a Magyar Posta tulajdonosként a takarékbankban?
Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy míg kétmillió tagja volt a takarékszövetkezeteknek, az elmúlt hónapokban már csak 100 ezer. Azért volt sürgős a cselekvés, mert az elmúlt időszakban három szövetkezet dőlt be, amely a magyar betétbiztosítási alap közel kétharmadát elvitte - fejtette ki. A Posta részvételét annak országos hálózatával indokolta.
Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés 188 igen, 65 nem szavazattal igen.

Jobbik: csökken-e a tűzifa és az alapvető élelmiszerek áfája?

Apáti István (Jobbik) arról beszélt, hogy a baloldal bűne, hogy a közműcégeket privatizálta, a Fidesz sokáig tétlenül szemlélte ezeket az eseményeket. Az ellenzéki politikus azt tudakolta, hogy egyetért-e a kormány a Jobbik által régóta szorgalmazott áfacsökkentéssel az alapvető élelmiszerek és a tűzifa esetében.
Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy vélte, a képviselő megpróbálja összekeverni azt, amit a szocialisták és amit a jelenlegi kormány tett. Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerárak 2012 augusztusához képest 2,7 százalékkal emelkedtek. Az áfacsökkentésről azt mondta, olyan lépést szabad csak támogatni, ami valóban eljut a fogyasztóhoz, ehhez végzik a szükséges számításokat. Hozzátette: a tűzifánál az áfacsökkentést az európai uniós szabályok nem teszik lehetővé, ezért hozták létre a szociális tűzifaprogramot.A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 188 igen, 31 nem szavazattal és két tartózkodás mellett elfogadta.

LMP: több ezer kisvállalkozás húzhatja le a rolót

Vágó Gábor (LMP) szerint pénztárgépek online bekötése az adóhatósághoz többet árt mint használ, több ezer kisvállalkozásnak kell lehúznia a rolót. Mint mondta, az intézkedés adminisztratív terhekre való hatását nem is vizsgálták. Javasolta, a határidő meghosszabbítását, kezdeményezte, hogy az alanyi áfamentes vállalkozásoknak ne kelljen lecserélniük a pénztárgépet.
Cséfalvay Zoltán válaszában nem látott lehetőséget az alanyi adómentes vállalkozásoknál az intézkedés elhagyására, és a határidő kitolására sem, mert ezeknek a vállalkozásoknak érdekében állhat a bevételük eltitkolása. Közölte, a pénztárgépek piacán pedig erős verseny alakult ki.
Vágó Gábor a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 194 igen, 60 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta.

Fidesz: mekkora megtakarítást jelent a novemberi rezsicsökkentés?

Németh Szilárd (Fidesz) felidézte, hogy 2010-ben magyar háztartások fizették a legnagyobb díjakat a közszolgáltatások után, a kormányváltás után először befagyasztották az árakat, majd 2012-ben csökkentették azokat. Ennek köszönhetően több százezer forint maradt a családoknál - tette hozzá. Azt kérdezte, hogy a novemberi rezsicsökkentés után mennyivel több pénz marad egy családnál.
Fónagy János államtitkár szerint a kormány számára a rezsicsökkentés alapvetően társadalompolitikai intézkedés annak érdekében, hogy segítsen a családoknak a megélhetési költségek csökkentésével. Példaként hozta fel, hogy egy átlagos, 2500 kilowatt villamos energiát fogyasztó háztartás 2012-ben havonta 10 500 forintot költött áramszámlára, idén év végére ez az összeg kétezer forinttal lesz kevesebb. Elmondta, egy 1500 köbméter földgázt fogyasztó háztartás 2012-ben havonta 18 ezer forintot költött gázszámlára, idén év végére 3700 forinttal lesz ez kevesebb.
A kormánypárti politikus a választ elfogadta.


MSZP: offshore cég újíthatott fel egy kormányhivatalt?

Lukács Zoltán (MSZP) szerint a Tatabányán a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal épületét hárommilliárd forintból egy ciprusi hátterű cég újította fel. Kifejtette: a beruházást a debreceni Mester-Építő Kft. nyerte, amelynek tulajdonosa Barna Gábor. A debreceni cég fő tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett cég, amelynek szintén Barna Gábor a tulajdonosa - mondta, hozzátéve, hogy szerinte egy offshore cégről van szó.
Fónagy János válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a közbeszerzési eljárás során a kft. nyilatkozott arról, hogy nem tartozik a kizáró okok hatálya alá. A Mester-Építő Magyarországon adózik, a tulajdonos pedig nem vett ki osztalékot a cégből - ismertette.
Lukács Zoltán a választ nem fogadta el, a Ház azonban 198 igen, 58 nem szavazattal és két tartózkodás mellett elfogadta.