Prága - A második negyedévben 1,2 százalékkal, 297 koronával 24 953 koronára emelkedett az átlagbér Csehországban. Az inflációt figyelembe véve azonban a reálbér 0,3 százalékkal csökkent - közölte a cseh statisztikai hivatal pénteken. Az alkalmazottak mintegy kétharmada kevesebbet keres, mint az országos átlagbér.

MTI - Tavaly év végén az átlagkereset 25 101 koronát tett ki, ami 665 koronás azaz 2,7 százalékos emelkedés. A magasabb infláció miatt azonban már 2012-ben is 0,6 százalékkal csökkent a reálbér.

A vállalkozói szférában a keresetek nominálisan 1,1 százalékkal emelkedtek, míg reálértékük 0,4 százalékkal csökkent. A nem vállalkozói szférában a nominális növekedés 1,9 százalékos volt, s a reálbér értéke is 0,4 százalékkal emelkedett.

Az egész félévet figyelembe véve az átlagbér éves összehasonlításban 101 koronával, tehát 0,4 százalékkal, 24 503 koronára emelkedett. A féléves infláció 1,7 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a féléves reálbér a tavalyi év hasonló időszakával összevetve 1,3 százalékkal csökkent.

Szintén a statisztikai hivatal jelentette, hogy júliusban az ipari termelés éves szinten 2,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított index azonban 2,8 százalékos csökkenést mutat. Havi összevetésben a szezonális hatásoktól megtisztítva 0,4 százalékkal nőtt a cseh ipari kibocsátás júniushoz hasonlítva. Elemzők szerint fontos, hogy kilenc százalékkal nőtt az új megrendelések értéke. Júniusban az ipari termelés éves viszonylatban 5,3 százalékos csökkenést mutatott.