A földpályázatokról, a siketek világnapjáról, a nők jogairól, az E.On-nal kapcsolatos vizsgálóbizottságról, valamint a bajai választással kapcsolatos bírósági döntésről szóltak a hétfői napirend előtti felszólalások az Országgyűlésben.

Az LMP a földbérlet pályázatait bírálta

Lengyel Szilvia (LMP) az állami földhaszonbérleti pályázatokat bíráló felszólalásában kijelentette: "a Fidesz folyton biztosra akar menni, bármit is csináljanak, annak mindig csalás lesz a vége". Szerinte a földpályázatokon is a törvényesség látszatával próbálják fölhöz juttatni a "csókosokat".
Bírálta a pályázati rendszert, mert szerinte háttérbe szorítja a közösség érdekét, az ökológiai szempontokat, és a lakosság nagy többségét cserben hagyja. Úgy vélte: emiatt a földosztás nem alkalmas a fiatalok helyben tartására. 
Bitay Márton, a földprogramért felelős államtitkár azt mondta: a hortobágyi, valamint a Kiskunsági Nemzeti Parkban kiosztott földeknél 41 fiatal pályázó több mint 3000 hektárnyi földet nyert, minden harmadik fiatal gazda földöz jutott.
Közölte: a pályázati rendszer eredményeként a nyertesek 80 százaléka természetes személy. Hosszasan méltatta a nyerteseket, és beszélt arról is, miért juttatták nagy területekhez az állattartókat, akiknek erre a legeltetés miatt van szükségük.

A Fidesz a siketek világnapjára emlékezett

Tapolczai Gergely (Fidesz) a siketek világnapjáról emlékezett meg. Elmondta, ez alkalommal világszerte kampányolnak a halláskárosodottak, idén az esélyegyenlőség szlogennel. Említést tett az alaptörvényről, amely a magyar kultúra részeként rögzíti a jelnyelvet. Közölte: a kormány megemelte az országos szervezetek támogatását.
Soltész Miklós szociális államtitkár elmondta, hogy napjainkban már egyetemet is végezhetnek a súlyos hallássérültek. Hangsúlyozta: az elmúlt években számos lépés javította a fogyatékkal élők lehetőségeit. Beszélt a siketvakok közösségéről, amelyet, bár kevés tagot számlál, az Országgyűlés külön is támogatott.

A KDNP a nők jogainak védelmében szólalt fel

Harrach Péter (KDNP) a nők jogainak védelméről szóló felszólalása elején a baloldali kampány eddigi mélypontjának nevezte a "szobordöntögetést".
Azt mondta, a ellenzékiek egyik célcsoportja a női jogvédők, és a kormánypártiakat "nőgyűlölő tahóknak" igyekeznek bemutatni.
A keresztény tanításra hivatkozva közölte: az egyenjogúság mellett a különbözőséget is vallják, ez utóbbi az anyaság tiszteletében is megvalósul - fűzte hozzá. Az anyaságot a nő önmegvalósítása legbiztosabb útjának nevezte, és felsorolta azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek az anyává válást segítik.
Soltész Miklós államtitkár kifogásolta, hogy a baloldalról nem hallott bocsánatkérést a nőket és az anyákat gyalázó kijelentésekért, például Gyurcsány Ferenc "öregecskedő feleségekre" vonatkozó kijelentésiért.
A nőket támogató döntések közül kiemelte a 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét, a családi adókedvezményt és a foglalkoztatás bővítését, valamint az extra gyed bevezetését.

A Jobbik a közműcégekkel kapcsolatos vizsgálóbizottságról szólt

Vona Gábor (Jobbik) emlékeztetett arra, hogy pártja már 2010-ben meg kívánta határozni a közműcégek árait, a szolgáltatások minőségét, amelyet nemzetbiztonsági kérdésnek tartottak. Azóta is támogatják az állami tulajdon megjelenését a energiaszektorban, valamint a rezsicsökkentést - hangsúlyozta , hozzátéve: az E.ON üzletág megvásárlása kapcsán az emberek és a társadalom érdeke mellett állnak ki, amikor vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, és nem az MSZP-vel fognak össze.
Szerinte mind az MSZP mind a Fidesz "eltaktikázta magát" ebben a kérdésben, és arra kérdezett rá: a Fidesz miért nem írta alá a létrehozás támogatását?
Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára szerint a választás közeledte indokolja, hogy a Jobbik keresi a helyét és "próbája magyarázni az elmúlt néhány év bizonyítványát".
A kormány azért vásárolta vissza az E.ON gázüzletágát, mert az elmúlt 15 évben nem volt beleszólása az árakba és a gázellátásba, az ugyanis külföldiek tulajdonában volt - magyarázta.

A MSZP a bajai választás eredményéről beszélt

"Akik háborút vívnak, azoknak nincs idejük az építkezésre" - kezdte felszólalását Tóbiás József (MSZP), aki szerint a kormány képtelen békésen kormányozni az országot. Bírálta, hogy a Fidesz hétvégi kongresszusán nem volt téma "a reményvesztett milliók helyzete, azoké, akik egyre rosszabb mindennapokat élnek meg". Azt mondta: "Baján önök felrúgták a választási törvény legszentebb passzusát", a választás tisztaságát célzót - fogalmazott. Közölte: a választási szerveknek figyelembe kellene venni a bírósági döntést. Olyan eredménynek kell születnie, amelyet senki nem kérdőjelez meg - hangsúlyozta.
A következő választáson a kormányt leváltani fogjuk, nem ledönteni - tette hozzá, hangsúlyozva: mindaz, ami hétvégén történt Orbán Viktor szobrával, az vállalhatatlan a szocialisták számára. 
Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára szerint a szocialisták szövetségese mind az '56-os mártírokat, mind a miniszterelnököt vállalhatatlan módon csúfolták meg a szobordöntéssel. Kevésnek tartotta az utólagos megnyilvánulást, szerinte a szocialisták tudták, hogy mi fog történni.
A bajai esetről szólva azt mondta, egyértelmű volt az állampolgárok döntése, nagy többségben a Fidesz jelöltjét támogatták. Emlékeztetett arra, hogy három hasonló panaszt korábban a Fidesz is benyújtott, a választási bizottság ezeket ugyanúgy elutasította, mint az ellenzéki beadványokat.