A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvánosságra hozott adatai szerint is csökkent a foglalkoztatottság Magyarországon - közölte Burány Sándor (MSZP) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MTI - Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának szocialista tagja szerint a KSH legfrissebb szöveges összefoglalójából kimaradtak a foglalkoztatási adatok, a mellékelt táblázatokból viszont az derül ki, hogy kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt.

Mint elmondta, annak ellenére dolgoznak most néhány ezerrel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt, hogy a statisztikákban a közmunkások, a költségvetési szektor, a nonprofit szektor és a vállalkozási szférában dolgozók is szerepelnek. Főként a vállalkozási és a nonprofit szektorban csökkent a foglalkoztatás – tette hozzá.

Burány Sándor szerint a cégek jelentős része nem tervez béremelést. Eközben a vállalkozások közül több fontolgat létszámleépítést, mint ahány új alkalmazottak felvételével számol - tette hozzá.

Úgy vélte, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája igazságtalan adórendszeren alapul és a kiadásokat megszorításokkal finanszírozza, ezt pedig az emberek és a vállalkozások sínylik meg.

Kijelentette, az MSZP kiszámítható gazdaságpolitikát tervez, ami "kivezeti ebből a vergődésből" az országot. Az ellenzéki politikus hozzátette: az MSZP kormányra kerülése esetén csökkenti a bérekre rakódó közterheket, a gazdaság kifehérítésének egyik eszközeként, és a kisvállalkozások terhein is enyhíteni akar a párt.

Burány Sándor hangsúlyozta, az adóterhek csökkentésével az átlagos, illetve az átlag alatt keresők nettó fizetése nőni fog. Ez teremtheti meg közép- és hosszútávon az alapjait annak, hogy a lakosság jobban éljen - tette hozzá.