Budapest - Az MSZP politikájának egyik fő célja, hogy a megélhetési költségek a lehető legkisebbek legyenek - mondta Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteken, sürgetve, hogy a kormány azoknak is segítsen, akiknél már kikapcsolták az áram-, a gáz- vagy a távhőszolgáltatást.

MTI - A szocialista politikus sajtótájékoztatón azt mondta, támogatják a Fidesz-KDNP újabb - 11,1 százalékos - rezsicsökkentési javaslatát, mert ha "csepp is a tengerben, enyhíti a családok lassan elviselhetetlen terheit". Példaként hozta, hogy a kormányváltás óta sokat romlott a forint árfolyama, ami nem csak a devizahiteleseket sújtja, megjelenik abban is, hogy amíg három éve 340 forintba került egy liter benzin, ma nagyjából száz forinttal többe.

Burány Sándor ugyanakkor hozzátette: bár támogatják a rezsicsökkentést, továbbra is úgy gondolják, hogy megvalósítása igazságtalan, amiért a legjobban keresőknek adja a legtöbb támogatást.

Felszólította a kormányt, dolgozzon ki programot, hogy az a 140 ezer háztartás is kapjon segítséget, akiknél már kikapcsolták az áram-, a gáz- vagy a távhőellátást. Emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormányzás alatt 260 ezer panellakást korszerűsítettek, ez hozzájárult a fűtési költségek csökkenéséhez. Azt ígérte, ha kormányra jut, az MSZP folytatja ezt a programot.

Burány Sándor arra is felszólította a kormányt, fejezze be, hogy bármit ad az embereknek, "sunyi adóemelésekkel, áthárított terhekkel" a háromszorosát veszi vissza.

A megélhetési költségek közé tartoznak az élelmiszerárak is, a szocialisták ezeket is mérsékelnék az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának 5 százalékra csökkentésével - közölte, megismételve, hogy e javaslat támogatását várják a kormánytól.