Budapest - Az MSZP szerint az idei költségvetés tervezett módosítása - amelynek általános vitáját kedden kezdte meg az Országgyűlés - azt bizonyítja, hogy megbukott a 2013-as büdzsé és "vele a Fidesz utolsó, még élő gazdaságpolitikai célkitűzése, az államháztartási hiány csökkentése".

MTI - Szekeres Imre az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetének vezetője keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a javaslatból kiderül, hogy a bevételek jelentős részét a kormány felültervezte, a tartalékokat pedig elköltötték, holott "idén már két megszorításon is túl vagyunk". Ismertette: a büdzsébe az év első hét hónapjában csak a tervezett bevételek 52 százaléka érkezett be, miközben a kiadások 58 százalékát már teljesítette az állam.

A szocialista politikus emlékeztetett arra is: a törvényjavaslat alapján 171 milliárd forinttal nő a költségvetés pénzforgalmi hiánya, ami így eléri legalább a GDP 3,5 százalékát. Holott az MSZP szerint a hiány növelését eredményező tételek - az E.On egyes gázipari érdekeltségeinek megvásárlása, illetve a takarékszövetkezetekkel összefüggésben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tőkeemelése - a magyar gazdaság számára "szükségtelenek, drágák és indokolatlanok".

Az MSZP szerint gyökeres változásra van szükség, hogy ne csak egy szűk gazdasági elit kezében összpontosuljon minden gazdasági hatalom - mondta Szekeres Imre.

Pártok, MSZP