Szeged – Másfél millió forint értékű marihuánát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Röszkén egy autóbuszon, Kecskeméten pedig kannabisztövekre bukkantak - közölte a NAV vám- és jövedéki szóvivője pénteken az MTI-vel.

MTI - Suller György Attila tájékoztatása szerint a pénzügyőrök Röszkén egy lengyel rendszámú autóbuszt vizsgáltak át. Az ellenőrzéskor a két buszvezető és az ötvenegy utas is úgy nyilatkozott, hogy bejelentendő árut nem visznek magukkal.

Az ellenőrzést végzők azonban kábítószer-kereső kutya segítségével a jármű, valamint a csomagok tételes vizsgálata mellett döntöttek. A kutya az utazótáskák ellenőrzése közben kábítószert jelzett. A pénzügyőrök a gyanús táskát felnyitották, és kakaós-, valamint kekszesdobozokban öt csomagban összesen 600 gramm marihuánát találtak.

A pénzügyőrök a mintegy 1,5 millió forint értékű kábítószert lefoglalták, és a rendőrségnek átadták.

Egy másik ügyben a pénzügyőrök egy kecskeméti ingatlanon tartottak jövedéki ellenőrzést. Elrejtett jövedéki termék nem került elő, azonban a ház udvarán a pénzügyőrök négy tő, 2-3 méter magas növényt találtak. A növényminta vizsgálatából kiderült, hogy kábítószer előállítására alkalmas kannabiszról van szó.

A pénzügyőrök az ültetvényt felszámolták. Az ingatlan tulajdonosa, egy férfi ellen kábítószer birtoklása miatt feljelentést tettek a rendőrségen.