MTI - A viselkedésre vonatkozó figyelmeztetésekkel, alkalmi intézkedésekkel vezetik be a hatóságok az október elsejei nemzeti ünnephez kapcsolódó egyhetes munkaszünetet Kínában, ahol ebben az időszakban több mint félmilliárd utasra számítanak földön, vízen és levegőben.
 
Az oktatási tárca közleményében hívta fel a diákok figyelmét arra, hogy nyilvános helyen ne szemeteljenek, ne köpködjenek, ne hangoskodjanak. A dokumentum egyben a trágár beszéd, a graffitik, továbbá a túlzott mértékű alkoholfogyasztás ellen is szót emel.
 
Az országon belül 1400 rendezvény esetében utasították az illetékeseket, hogy húsz százalékkal csökkentsék a belépőjegyek árát.
 
Autópályadíjat a héten nem kell fizetni.
 
A közbiztonsági minisztérium a közlekedési szabályok betartására figyelmeztetett, mert idén ismét sokkal több új autó jár az utakon, csak az év első nyolc hónapjában 11 millió olyan, amely akár kilenc utas szállítására is alkalmas.
 
Ezekből összesen 94 millió fut már hivatalosan az országban.
 
Tavaly az októberi szabadság idején 794-en vesztették életüket, és több mint 2400-an sérültek meg közlekedési balesetben.
 
A napi 12 ezer repülőgépjárat Kínában további 3800-zal bővül, a többség Pekingbe, Sanghajba, Kantonba és Vuhanba tart.
 
A szárazföldi Kína és Hongkong között 26, míg Tajvanra és vissza 43 gép fogja szállítani az utasokat.
 
Csaknem 1300 járattal több indul a környékbeli fő vonzó külföldi turistacélpontokba, így Bangkokba, Szöulba és Angkorba.
 
Peking főbb útjait ezekben a hetekben vörös lampionokkal díszítik fel, belvárosának sugárútja mentén és a Tienanmen téren - ahol Mao Ce-tung néhai elnök 1949. október elsején kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot - hagyományosan hatalmas, különböző alakú virágkompozíciók pompáznak.
 
Az idén azonban már előre közölték, hogy a központi takarékosság jegyében csökkentik a számukat, a Tienanmen téren is csak egy fő alakzatot állítanak fel.
 
A Beijing Youth Daily című napilap információi szerint azonban a központi virágkosár és környezetének díszítése idén 570 ezer jüanba (20,7 millió forint) került, nyolcezerrel (290 ezer forint) meghaladva a tavalyi költségeket.
 
Az online közösség nyomban vitát kezdett a kérdésben.