Egy kísérleti program keretében igyekszik a kormány fokozni a kis falvak lakosságmegtartó erejét - közölte a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán kiemelte, hogy a magyar lakosság 30 és fél százaléka él falvakban, ez pedig jelentős csökkenés az elmúlt évekhez képest. Amellett, hogy időközben sok település várossá vált, ez „egy rémisztő és kezelésre váró probléma” – mutatott rá.

Az államtitkár  hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a helyiek megtalálják a boldogulást, ezt szolgálja a 853 millió forintos program, amely bár nem alkalmas arra, hogy megállítsa a negatív folyamatot, arra azonban igen, hogy megmutassa, a finanszírozott 11 településen milyen egyéb eszközök állnak még rendelkezésre a megtartóképesség fokozására – magyarázta. Ilyen egyebek mellett a munkahelyteremtés, a közösségi típusú tevékenységek szervezése vagy épp az önellátó gazdálkodás beindítása – sorolta.

A pályázatnak két része van, a nagyobbik, 500 millió forintos a Dunántúlra és Kelet-Magyarországra, a kisebb, 353 milliós pedig Közép-Magyarországra koncentrál – fűzte hozzá Kovács Zoltán.

A tanodaprogramok támogatására áttérve Kovács Zoltán kifejtette: a tanodák olyan felzárkózás-politikai eszközt jelentenek, amelyek az iskolához kapcsolódóan, ám részben azt kiegészítve a településeken a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű családok számára nyújtanak segítséget. A pályázatokkal eddig több mint 150 tanodát összesen 3,7 milliárd forinttal támogatott a kormány.