Erkölcsi válságot, a hatalom pénzre váltását, korrupciót és az állami pénzek herdálását tapasztalták Kínában az ország különböző térségeibe, illetve hivatalaiba küldött vizsgálócsoportok - jelentette a kínai média vasárnap.

MTI - A Kínai Kommunista Párt (KKP) legfőbb fegyelmi ellenőrző szerve és annak kormányzati megfelelője által kiküldött ellenőrök a helyi kormányzatoknál, állami vállalatoknál, egyetemeknél és egyéb szervezeteknél kutatták a visszásságok, visszaélések nyomait.

Visszatérésük után a vezetők sok helyütt tapasztalt "káros" viselkedéséről számoltak be, a hatalommal való visszaélés példáiról, vesztegetésekről. A központi kampány ellenére az irányítás különböző szintjein ma is jellemző a bürokrácia, a hedonizmus és a pazarlás.

Az ellenőrök a kommunista párt fegyelmi előírásainak érvényesülését, a vezetők kiválasztásának és előléptetésének gyakorlatát is vizsgálták. Munkájuk során meghallgatták a kádereket, de a "civilek" panaszait is rögzítették. Egyebek között megállapították, hogy a felső vezetők ellenőrzése nem hatékony, az állami vállalatokban elburjánzott a korrupció, olyan visszaélésekkel találkoztak, amelyek haszonélvezői a döntési jogkörrel bíró vezetők és családtagjaik.

A kínai Eximbanknál végzett ellenőrzés során arra is fény derült, hogy a hitelek folyósítása esetenként nem a szabványos keretek között zajlik, a döntési jogkörrel rendelkezőket nem ritkán a személyes haszonszerzés motiválja.

A Zsenmin Zsipao című központi pártlap egy múlt heti beszámolója szerint a KKP központi fegyelmi ellenőrző bizottsága és az ellenőrzési tárca által nemrégiben megnyitott honlapon naponta átlagosan 760 feljelentést tesznek. Szeptember első három hetében 15 253 bejegyzést regisztráltak. A bejelentőknek névvel és név nélkül is lehetőségük van információk, dokumentumok feltöltésére, de a névvel vállalt beadványokat előnyben részesítik.

A KKP tavaly novemberi kongresszusán a központi bizottság beszámolójában úgy fogalmaztak, hogy ha nem jár sikerrel a korrupcióellenes harc, az végzetes lehet a párt számára, sőt, az állam bukásához vezethet. A főtitkár, Hszi Csin-ping nyíltan figyelmeztetett az elharapózó korrupció veszélyeire, s azóta több alkalommal is kifejezte, hogy folytatják a "legyek és a tigrisek", vagyis a szabályokat megszegő "kis és nagy halak" elleni küzdelmet.