Olyan megállapodás jött létre az MSZP és az Együtt-PM között, amely képes a lehető legtöbb ellenzéki szavazatot begyűjteni - jelentette ki hétfőn reggel a Kossuth Rádióban Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja.

Az új választási rendszerben csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha minden egyes választókerületben egyetlen jelölt van. Ebből a szempontból főpróbaként lehet tekinteni a vasárnapi időközi szigetszentmiklósi önkormányzati választásra, ahol a közös ellenzéki jelölt „fölényesen” győzött – fejtette ki hétfőn Karácsony Gergely.

Az MSZP és az Együtt-PM egymás ellen nem kampányol majd, ugyanakkor lesz egy „nemes versengés”, mivel nem teljesen ugyanazt képviseli a két fél – mondta. Szerinte helyes, hogy az állampolgárok lehetőséget kaptak arra, hogy az egyéni jelöltre leadott szavazattal eldöntsék, akarnak-e kormányváltást, a listás vokssal pedig a miniszterelnök személyéről dönthetnek.

Műsorvezetői kérdésre reagálva leszögezte: az „SZDSZ utódpárt” ma szitokszó Magyarországon, de az Együtt-PM egyébként is más politikát képvisel, mint a korábbi liberális párt, sokkal inkább centrista balközépnek tekinthető. A szövetség a politika megújításának jelszavával gyűjtőpártként mindenkihez szól, a fiatal szavazók elérése pedig kiemelten fontos, ebben eddig nem voltak elég hatékonyak – hangsúlyozta a politikus.

Az elmúlt időszak eseményeiről szólva kifejtette: bár az ellenzék nem a korábban eltervezett úton, egy nagy szövetséget alkotva áll majd fel a következő választásokon, ám a többi között az, hogy nem csak egy listára lehet voksolni, egy pozitív hozadéka a megállapodásnak. Az LMP „szétrobbanása” kódolva volt a pártban, mivel sokféle ember gondolta, hogy lehet más a politika, ami 2010 után másféle következtetések levonására késztette a politikusokat – magyarázta.

Karácsony Gergely hoz