Budapest - A budapesti Szent István-bazilikába szállítják október 14-én a mátraverebély-szentkúti Mária-kegyszobrot, és a kegyhely felújításának idejére a Szent Jobb közelében helyezik el. Ehhez kapcsolódóan ezen a napon Erdő Péter bíboros szentmisét celebrál - közölte a Ferences Sajtóközpont szerdán az MTI-vel.

MTI - Mint írták, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely jelentős uniós segítséggel megújul a következő bő egy esztendő alatt, hogy minden szempontból megfeleljen a 21. századi igényeknek. A munkálatok idejére kap helyet a kegyszobor a bazilikában, ahol a szentkúti ferencesek rendszeres imaalkalmakra várják majd a híveket.

Közleményük szerint a római katolikusok által leginkább látogatott magyarországi búcsújáróhely csaknem 2,5 milliárd forint európai uniós támogatásban részesül. A ferencesek által gondozott kegyhely barokk kori kiépítése óta most először nyílik lehetőség jelentős mértékű fejlesztésre.

Októberben megkezdődik a 18. században épült templom és kolostor helyreállítása és korszerűsítése, a szűkös gyóntatóudvar kibővítése, a kút, a szabadtéri oltár és a búcsús tér rendezése. Ez utóbbi újdonsága lesz a Szent István országfelajánlását ábrázoló mozaikkompozíció.

A Ferences Sajtóközpont hozzátette, az évről évre több látogató fogadására 55 férőhelyes zarándokfogadó és lelkigyakorlatos ház készül, egy- és kétágyas szobákkal, illetve további 108 zarándokot tudnak majd 6-15 ágyas szobákban fogadni. Ezenkívül száz embert befogadó rendezvényteremmel, múzeummal, étteremmel, turisztikai fogadóépülettel és kegytárgybolttal is gazdagodik Mátraverebély-Szentkút.

Szeptemberben még a megszokott keretek között fogadja a kegyhely a zarándokokat. Így most szombaton a Szent Kereszt búcsúkor tartják a környékbeli katolikus iskolák zarándoklatát, amelyen Palánki Ferenc püspök misézik, másnap pedig megtartják a gyermeküket elvesztők zarándoklatát. Utóbbi alkalmon a szentmise után Boldog II. János Pál ereklyéjével áldják meg a búcsúra érkezőket.

Októbertől a munkálatok befejezéséig a kegyhelyen a búcsúkat és a vasárnapi miséket a szabadtéri oltárnál tartják Mátraverebély-Szentkúton.