Az idei őszközép ünnepen sem hiányzik a család újraegyesülését jelképező kerek holdsütemény Kínában az asztalokról, még ha - vélhetően - kevesebbet is ajándékoztak belőlük, eleget téve a központi politikai vezetés felhívásának.

MTI - Kínában csütörtökön háromnapos ünnep kezdődött, sokan vonatra, buszra szálltak, repülőre ültek, hogy a szülőkkel együtt töltsék ezt a néhány napot, gyönyörködhessenek a teliholdban. Ez a holdnaptár szerinti nyolcadik hónap 15. napja, Kína második legnagyobb családi ünnepe.

Új jelenség, hogy a kínai légitársaságok útjaik hirdetéseiben felhívták a figyelmet, hogy például csütörtökön és pénteken mely járatokon, milyen időszakban honnan, melyik oldalra ülve nyílik a legjobb lehetőség arra, hogy az utas a legnagyobb és legfényesebb állapotában láthassa a Holdat.

Vidéken az emberek még most is a maguk készítette holdsüteményeket ajánlják a Hold istenének, s teszik az asztalra, de ilyentájt az ország minden élelmiszer- és süteményes boltjában ott vannak a "gyári darabok", az ízesítésükre utaló kínai karakterek gyakran ott domborodnak a tetejükre sütve.

Az idén a központi pártvezetés jó előre felhívta a vezetők figyelmét, hogy minden szinten vessenek véget az utóbbi években "elharapózott" holdsütemény-ajándékozásnak: ne vegyenek, és ne fogadják el az amúgy meglehetősen drága, olykor ezer jüanos (36 ezer forint) áron kínált, díszdobozos, luxuskategóriás süteménycsomagokat. Az intelem egyszerre hívott fel a közpénzek védelmére és a vezetők által elvárt, kötelező udvariassági gesztus mellőzésére.

A helyenként édes, helyenként sós sütemény népszerűsége mindazonáltal töretlen. Egy csütörtökön közölt közvélemény-kutatás szerint a válaszadók többsége ugyan még mindig túl drágának tartja a boltokban árultakat, de e napra megveszik, ha nem kapják meg a munkáltatójuktól. Kiderült az is, az emberek javarészt a hagyományos ízeket részesítik előnyben.