Érdemi, a közlekedési vállalat számára akkoriban fontos munkát végzett a 4-es metró projektjéhez, a koordinációs feladatok támogatására 2007-ben szerződtetett AAM Zrt. – jelentette ki a BKV korábbi vezérigazgató-helyettese a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.

MTI – A metróprojektet irányító bizottság munkájában ő maga is részt vett, és a bizottságot az AAM Zrt. szerződéses jogviszonyban projektmenedzserként segítette - ismertette a volt BKV-vezető. Az ügyész kérdésére válaszolva a külsős cég tevékenységét "abszolút érdeminek" nevezte, hozzátéve, hogy a BKV berkein belül akkoriban nem tudták volna ezt a feladatot eredményesen ellátni.

Magát a metróberuházást az 1990-es években indult, "sok csúszást elszenvedett megaprojektként" jellemezte a tanú, aki a közlekedési vállalatnál 19 évig dolgozott, távozásáig, 2007 végéig rövid ideig a műszaki igazgatóhelyettesi pozíciót is betöltötte.

Személyi kérdésekről szólva elmondta, hogy miután 2007-ben a harmadrendű vádlott, Antal Attila átvette a BKV irányítását, szervezeti átalakításokat hozó, héthónapos átmeneti időszak következett a cég életében. A korábbi menedzsmentből egyedül ő maga maradt meg, a távozók helyét azonban nem minden területen a legrátermettebb emberek vették át – fogalmazott.

A BKV későbbi megbízott vezérigazgatójával kapcsolatban fenntartotta korábbi nyomozati vallomását, amely szerint Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat 2007-ben beruházási irodavezetőnek vették fel a céghez, ám alkalmatlan volt beosztására, amelyet szerinte "politikai befolyásolhatóságával" érdemelt ki.

Ügyészi kérdésre a tanú az elsőrendű vádlott Hagyó Miklósról elmondta, hogy a volt szocialista főpolgármester-helyettessel nem álltak közvetlen munkakapcsolatban. Személyesen csak a szervezeti átalakítások, a sztrájkfenyegetések és a 4-es metró témájában szervezett egyeztetéseken találkoztak. Ugyancsak korábbi vallomását megerősítve közölte, hogy "a BKV félkatonai jellege miatt a Hagyó Miklós által megfogalmazott javaslatokról tudták, azok tulajdonosi elvárásként tekintendők". A helyettes városvezető azonban nem próbált meg a társaság döntéshozatalában a beosztásából fakadónál nagyobb befolyást gyakorolni – tette hozzá.

A közlekedési vállalat takarítási szerződéseiről szólva a tanú azt mondta, 2007 folyamán éppen a költségtakarékosság miatt kezdődött el a négy-öt takarító vállalkozással korábban kötött megbízások megújításának előkészítése. A bíró felvetésére reagálva hozzátette: sem ebben az esetben, sem más tenderek ügyében nem tud olyanról, hogy egy meghatározott cégre szabott közbeszerzési eljárást írt volna ki a BKV.

Saját távozásáról azt mondta, 2007 szeptemberében a vezérigazgató tájékoztatta arról, hogy "bizalomvesztés" miatt mennie kell a vállalattól, és bár megítélése szerint jól végezte munkáját, végül a közös megegyezéses távozás mellett döntött. A BKV által javasolt feltételek elfogadásáért cserébe az őt megillető 12 helyett végül 14 havi végkielégítést kapott - tette hozzá.

A tárgyalás végén Hagyó Miklós észrevételében arra hívta fel a figyelmet, hogy "az ügyészség egyoldalú eljárása" a csütörtöki tanúkihallgatás során is "tetten érhető". Míg ugyanis vádlott-társai közül többen mindössze egy szerződés vagy teljesítésigazolás aláírói, addig a BKV hajdani vezérigazgató-helyettesének szignója több ilyen dokumentumon is olvasható, ezekre vonatkozó kérdés azonban nem hangzott el a tanú meghallgatásain. Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta, nem veti fel emiatt a tanú jogi felelősségét, csupán arra akar rámutatni, hogy ügyében a nyomozó hatóságokat "nem elsősorban a tények feltárásának, hanem az ő elítéltetésének szándéka vezette".

Antal Attila szintén észrevételben beszélt arról, hogy közvetlen felettesként megbízott a tanú munkájában. Kijelentette, az AAM Zrt. mint külső tanácsadó cég bevonása szerinte is nélkülözhetetlen lépés volt. A 2007-es vállalati átszervezésekről szólva elmondta, hogy azok tudatos központosító és költséghatékonyságot javító céllal történtek. Akkori számításaik alapján az átalakítástól évente mintegy kétmilliárd forint megtakarítást reméltek. A harmadrendű vádlott szerint miután a tanú munkaviszonya megszűnt a BKV-nál, helyére azért nevezte ki Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat, mert alkalmasnak ítélte a posztra.

A vádirat szerint a BKV számára szükségtelen szolgáltatásokra kötött szerződések alapján a vezetési tanácsadó cégnek 133,5 millió forintot fizettek ki 2008. április 22-ig, Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, megbízott vezérigazgató felmondásáig.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig nagyjából 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A bizonyítási eljárás október 1-én újabb tanú kihallgatásával folytatódik.