Megkezdődött hétfőn annak a 27 horvát állampolgárságú romának a pere a kelet-franciaországi Nancyban, akik gyermekeiket betörésekre kényszerítették Franciaországban, Belgiumban és Németországban.

MTI - Az ügyészség szimbolikusnak tartja az esetet néhány nappal azt követően, hogy Manuel Valls belügyminiszter az illegális cigány telepek felszámolása kapcsán többször megismételte, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, mivel "az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől".

"Remélem, hogy nem lesz (a romák ellen) jogi megbélyegzés a jelenlegi politikai megbélyegzéshez hasonlóan" - mondta Alain Behr, a banda egyik vezetőjének ügyvédje.

A három családhoz tartozó 27 gyanúsítottnak mintegy száz, 2011-ben, az akkor tizenéves gyermekeik által elkövetett betörésért kell felelnie a nancy-i büntetőbíróságon. A per két hétig tart, a gyanúsítottakat tíz év szabadságvesztéssel sújthatják.

Grégory Weil ügyész-helyettes elmondta: a gyermekeket születésüktől fogva lopni tanították, iskolába nem jártak soha. 

A gyanúsítottak egy részét emberkereskedelemmel is vádolják, mivel a nyomozás során kiderült, hogy a családok üzleteltek egymás között a gyerekekkel, volt amelyiket közel 100 ezer euróért (30 millió forintért) adták "kölcsön". A védelem vitatja ezt a vádpontot, s azt állítja, esküvői ajándékokról volt csak szó. 

A nyomozás 2011-ben kezdődött, miután a rendőröknek sikerült egy gépkocsit azonosítaniuk egy betörési kísérlet után. Franciaország keleti részén ekkoriban elszaporodtak az olyan felderítetlen betörések, amelyeket a lakástulajdonosok távollétében követtek el, általában napközben. A betörők kizárólag ékszereket és készpénzt vittek el a feltört lakásokból. 2011 szeptemberében a francia csendőrség 12 személyt vett őrizetben Elzászban és Lotaringiában, s ezt követően az egész hálózatot sikerült felgöngyölíteni, amely összesen mintegy száz betörést hajtott végre Franciaország teljes területén, valamint Belgiumban és Németországban.

A vád szerint egy gyermek havonta 5 ezer eurós (1,5 millió forintos) bevételt biztosított a hálózatnak. A teljes kár több millió euróra becsülhető.

A csaknem két évig tartó nyomozás során egy piramisszerűen felépített hálózat rajzolódott fel, amelyben a gyermekeknek 11 éves koruktól "dolgozniuk" kellett. Mindhárom családot egy megrendelő házaspár irányította, a többiek pedig a gyerekeket szállították a betörések helyszínére.

A hálózat vezetője a gyanú szerint egy 66 éves nő volt, ő irányította a három családot és felelt a logisztikai kérdésekért. Őt Horvátország uniós csatlakozásának másnapján, július 2-án vették őrizetbe egy európai elfogató parancs értelmében. Jelenleg előzetes letartóztatásban Franciaországban tartják fogva, őt egy külön perben állítják majd bíróság elé.