A G20-as országcsoport vezetői csak azt tudták megállapítani csütörtök este szentpétervári csúcstalálkozójukon, hogy továbbra is nagy a nézeteltérés közöttük a szíriai katonai beavatkozás tervét illetően. A fő törésvonal Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök között van.

Nem született még döntés a Szíria elleni korlátozott légicsapásról a G20-csúcson. A nagy várakozások ellenére továbbra is megoszlanak a vélemények arról, megbüntessék-e Bassár el-Aszad rendszerét a feltételezett vegyifegyver-támadások miatt, vagy pedig várják meg az ENSZ-szakértők vizsgálatának eredményét és a Biztonsági Tanács döntsön az akcióról - foglalta össze a csúcson történteket a Kossuth Rádióban Kegyes Csilla moszkvai tudósító.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt hangoztatja: konkrét bizonyítékokra van szükség a rezsim ellen, szerinte kizárt, hogy az Aszad vezette hatalom alkalmazta volna a vegyi fegyvereket. Az orosz állami televízió eközben fegyveresek csoportokról, terroristákról szóló tudósításokat közöl, melyekben azok nemtelen, a háború szabályait is felrúgó gyilkosságairól számol be. Moszkva álláspontja szerint csakis politikai, tárgyalásos megoldásról lehet szó - összegzett tudósítónk.

Járai Judit külpolitikai újságíró arra hívta fel a figyelmet a 180 percben, hogy a brit parlament már nemet mondott a támadásra, az amerikai kongresszus pedig 9-én ül össze. Más kérdés ugyanakkor - fogalmazott -, hogy ha a kongresszus mégsem ad felhatalmazást a részleges, korlátozott válaszcsapásra, elemzők azt valószínűsítik: Obama elnök ebben az esetben is megindítja az akciót. Szakértők szerint a republikánus párton belüli küzdelemről is szó van, így nemcsak a demokraták és a republikánusok vitájában dőlhet el a kérdés - tette hozzá.

Járai Judit a G20-csúcsról szólva kiemelte: Putyin és Obama 15 másodpercig fogott kezet, miközben az amerikai elnök nem Puytin szemébe, hanem „messze a kék ég felé” nézett. Emellett az ültetési rendből is következtetéseket vontak le elemzők az orosz-amerikai viszony illetően - jegyezte meg. Eredetileg Putyin és Obama egymás mellett ült volna, köztük csak a szaúdi uralkodónak lett volna helye, ehelyett azonban "öt másik politikust is odaültettek", így semmi esélye nem volt, hogy érdemleges megbeszélést folytassanak - elemezte a történteket a külpolitikai újságíró.