Egy texasi fellebbviteli bíróság csütörtökön felmentette Tom DeLayt, az amerikai képviselőház republikánus többségi csoportjának volt vezetőjét, akit korábban három év letöltendő és öt év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek kampányadományok törvénytelen kezelése és pénzmosás miatt.

MTI - A 2:1 arányban megszavazott bírósági ítélet szerint az ügyészség vádjai megalapozatlanok voltak a DeLay 2002-es kampányfinanszírozási botrányával kapcsolatban. A politikust 2011 januárjában ítélték el, pénzmosás miatt öt, a pénzmosás céljával létrehozott bűnszövetkezetben való részvételért pedig három év szabadságvesztére. Az ötéves börtönbüntetést tíz évre felfüggesztették.

A vádak alapján a politikus akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatott volna. A felmentés után az ügyészség bejelentette, hogy fellebbezni fog.

A párttársai körében Kalapácsként emlegetett, jelenleg 66 éves DeLay 2006-ban kénytelen volt lemondani alsóházi tisztségéről. Abba bukott bele, hogy 2002-ben megkerült egy, a magáncégek közvetlen és közvetett kampányfinanszírozását tiltó, 1903-ban elfogadott texasi törvényt.

Az első fokú, esküdtszék által meghozott ítélet szerint DeLay és két társa, John Colyandro és Jim Ellis összesen 190 ezer dollárnyi, magáncégek lobbistáitól kapott adományt juttatott el texasi republikánus jelöltekhez a Republikánus Nemzeti Bizottságon keresztül. A hét, törvénytelenül támogatott politikus közül hatnak sikerült nyernie a választókörzetében.

DeLay, akinek a fellebbviteli ítéletig nem kellett börtönbe vonulnia, korábban a demokraták politikai vérbosszújának nevezte az ellene lefolytatott eljárást. A politikus  a felmentés után kijelentette, hogy "talán nem" száll többé harcba választott tisztségért.