A szomáliai terroszervezet bosszút áll azért, mert Kenya az USA oldalán avatkozott be a polgárháborújukba.

Tizenhét órával a támadás kezdetét követően, vasárnap reggel még mindig folyt a fegyveresek elleni harc, és ismeretlen számú túsz van az as-Sabab szomáliai iszlamista fegyvereseinek fogságában abban a nairobi bevásárlóközpontban, ahol a terrortámadás történt.

A túszokat a bevásárlóközpont különböző részein tartják fogva. A létesítmény központi részét már megtisztították a fegyveresektől, de a kézigránátokat is bevető támadók elbarikádozták magukat az épületben.

A központ ellen szombat délután végrehajtott iszlamista támadásban legkevesebb 39 ember vesztette életét és több mint 150 a sebesültek száma. Kenya elnöke, Uhuru Kenyatta bejelentette, hogy maga is elveszítette több okronát a lövöldözésben.


A biztonsági őrök bevásárlókocsikon tolták ki az épületből a sebesült gyerekeket. A bevásárlóközpont köré vont katonai egységek egyik tisztje azt mondta, hogy (a túszok életének megóvása érdekében) nem lehet elhamarkodottan cselekedni.

A szomáliai szervezet azt akarta megbosszulni, hogy kenyai csapatok beavatkoztak a szomáliai polgárháborúba, többek között az ő milicistáik ellen harcolva.

Szemtanúk azt mondták az AP hírügynökségnek, hogy a támadás során a fegyveresek távozásra szólították fel a muszlimokat, és jelezték, hogy a nem muszlimok lesznek a célpontjaik. Az Economist nairobi tudósítója beszélt egy nem muszlim keresztnevű, de muszlim hangzású vezetéknevű emberrel, akit úgy engedtek ki, hogy a keresztnevét letakarva megmutatta a személyi igazolványát az egyik fegyveresnek - írta a BBC.

A magyar Külügyminisztérium szombat este közleményt adott ki, melyben azt írta, a kormány "megdöbbenéssel értesült" az "embertelen, számos ártatlan áldozatot követelő támadásról", illetve azt, hogy "a magyar nép szolidáris Kenya lakosságával, és reméli, hogy a szörnyű tett által a társadalmon ütött sebek begyógyulnak".