Az unió jól döntött, mikor a túlzottdeficit-eljárás alól kihozta Magyarországot, hiszen az adatok is azt bizonyították, hogy 2012-ben nagyot lépett előre az ország - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

Domokos László, az ÁSZ elnöke az M1 Ma reggel című műsorban elmondta: több uniós alap jól teljesített, így például a Vidékfejlesztési Minisztérium alatt működő alapok, de a kormánynak még vannak hátra aktív feladatai. 8200 milliárd forintról van szó 7 év alatt, a szerződéskötések tavaly decemberben 77 százaléknál tartottak - ez majdnem 2 ezer milliárd forintot jelent -, idén év végén a 100 százalék lekötésének utolsó napja december 31-e – hangsúlyozta Domokos.


"Elsődlegesen az operatív programok gazdái felelősek abban, hogy így alakultak a teljesítések, vagyis az irányító hatóság és a közreműködő szervezetek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a VM-nek is volt operatív programja" – tette hozzá.

Az NFÜ a szakmai koordinációért felelős szervezet, a végrehajtásért pedig az operatív irányító szervezet felel - mondta az elnök. Az offshore tulajdonú cégekkel kapcsolatban Domokos László úgy fogalmazott: ilyen cég nem kaphat támogatást a magyar költségvetésben. Szerinte az ország állapotát mutatja, ha jól kiépített a rendszer, hozzátéve, hogy gyengeségeket is lehetett tapasztaltni. "Mindenképpen egy ellenőrzött dokumentumrendszerre van szükség. Ezt 2012-ben nem tudta érvényesíteni a számvevőszék, mert lazán volt szabályozva, nem volt zárva a rendszer - emelte ki az elnök.

A zárszámadással kapcsolatban kifejtette: ez nem csak uniós pénzekről szólt, hiszen 15 ezer milliárdos bevételű és kiadású összegről beszélünk. Domokos véleménye szerint az unió jól döntött, mikor kihozta a túlzottdeficit-eljárás alól Magyarországot, hiszen az "adatok is azt bizonyították, hogy 2012-ben nagyot lépett előre az ország".