Belgrád - A horvátországi Fiume (Rijeka) kikötőjében illegális fegyverszállítmányt foglaltak le, amely a gyanú szerint Szerbiából érkezett - adta hírül a belgrádi tömegtájékoztatás pénteken.

MTI - A Tanjug szerb hírügynökség horvát lapinformációkra hivatkozva azt írja, hogy repülőről indítható, valamint föld-föld rakétákat foglalt le a horvát vámhatóság.

A jelentések szerint orosz gyártmányú S-8 típusú olyan fegyverzetről van szó, amelyet számos hadsereg használ és szovjet típusú repülőgépekhez való.

A Jutarnji List című horvát napilap szerint Horvátország hadserege is rendelkezik ilyen fegyverzettel, amelyet a délszláv háborúk idején (1991-1995) a feketepiacon vásárolt, és a Vihar, illetve a Villám hadműveletekben használt fel a szakadár szerbekkel szembeni hadműveletekben. A lap szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a most megtalált fegyverek kinek a tulajdonát képezik.

A Vecernji List című horvát újság szerint a küldemény egy szerb üzletemberhez köthető, akinek a neve többször felmerült már illegális fegyverkereskedelmi ügyekben. A lap szerint a most lefoglalt rakétákat Szudánba vagy Abu-Dzabiba szállították volna.

Horvátország, Szerbia, fegyver, hírek, Nagyvilág