Beer Miklóst, a Váci Egyházmegye püspökét választották az idén Nógrád megye díszpolgárává. A címet Becsó Zsolt, a megyei önkormányzat elnöke adta át a VII. Nógrádi megyenap alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen csütörtökön.

MTI - Beer Miklóst Esztergomban szentelték katolikus pappá 1966-ban. Lelkipásztori tevékenységét Kőbányán, Szobon és Márianosztrán végezte, majd 21 éven át Pilismaróton volt plébános. 1997-ben lett Eszergom-Belváros plébánosa, 2000 áprilisában pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke. II. János Pál pápa 2003 májusában nevezte ki a Váci Egyházmegye megyéspüspökévé.

A Nógrád megyei önkormányzat az ünnepi közgyűlés alkalmából kiadványt bocsátott ki, amelyben méltatta Beer Miklós tevékenységét is. Mint írták, a püspökre egész életében az alázat és a szolgáló szeretet jellemző, például felkarolja az ideiglenesen szüleik nélkül élő gyermekeket, akiknek nevelőszülői hálózatot tartanak fenn, napközi otthonokat működtetnek.

Beer Miklós az oktatásra is nagy hangsúlyt fektet, hiszen a Váci Egyházmegye Nógrád megyében is számos óvodát és alapfokú oktatási intézményt tart fenn - írták, és úgy fogalmaztak, hogy életét jól példázza püspökké szentelésekor választott jelmondata, Permanentes in fide, azaz Rendületlenül a hitben.

A korábbi években Nógrád megye díszpolgára lett már Göncz Árpád köztársasági elnök, Földi Péter és Réti Zoltán festőművész, Tolnay Klári és Zenthe Ferenc színművész, Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Snétberger Ferenc zeneművész.