Az időjárási helyzet Európában:

A Germán-Lengyel-alföld fölötti középponttal magassági hideg légörvény, a talajon pedig ciklon helyezkedik el. Hullámzó frontrendszere mentén erősen felhős vagy borult az ég, és főként Lengyelországban, illetve a Kárpát-medencében esik többfelé az eső. Sekély ciklon határozza meg az Adriai-tenger térségének időjárását is, arrafelé a változó felhőzet mellett elszórtan alakul ki záporeső, zivatar. Ugyanakkor Skandinávia keleti felén, a Baltikum környezetében és a Kelet-európai-síkság nagy részén anticiklonális hatások érvényesülnek. A leszálló légmozgásnak köszönhetően a felsorolt tájakon általában eseménytelen, csendes, őszi idő a jellemző; párás a levegő, az éjszakai órákban egyre több helyen képződik köd. A csúcshőmérséklet hozzávetőleg a 45. szélességi körtől északra jobbára 15 és 24 fok között változik. Ettől délre a délutáni órákra többnyire 25 és 33 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félsziget középső vidékén helyenként 35 fokot is mérnek.

A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig a fentebb említett hideg légörvény előoldalán áramló, váltakozó nedvességtartalmú levegő alakítja.


Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Éjszaka átmenetileg újra erős felhősödés kezdődik, és éjszaka főként a nyugati és a déli országrészben fordul elő több helyen eső, zápor, egy-egy zivatar is kialakul. Csütörtökön hazánk nagy részén rövidebb-hosszabb időre kisüt a nap, ugyanakkor délnyugat felől ismét növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan valószínű eső, zápor, esetleg zivatar, legkisebb eséllyel északkeleten várható csapadék. Éjszaka a Dunától keletre foltokban köd képződhet. Kezdetben az északnyugati, nyugati szelet néhol erős széllökések kísérik, csütörtökön elsősorban a középső tájakon élénkül meg időnként az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7, 14 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18, 23 fok között várható.

hírek