MTI - A nyugdíjasokra támaszkodhat leginkább a két régi nagypárt Ausztriában egy felmérés szerint, s a két párt közül a szociáldemokraták a fiatalok mellett a munkásokat is a korábbinál kevesebb sikerrel tudják megszólítani.

Az eddig kormányon lévő egykori nagypártok - az SPÖ és az ÖVP - szavazóinak jelentős részét, mintegy egyharmadát a nyugdíjasok teszik ki - derül ki a SORA közvélemény-kutató intézet kimutatásából, amelyet az osztrák közszolgálati televízió (ORF) ismertetett.

A fiatal, 30 év alatti szavazókat kevéssé tudták maguk mellé állítani a nagykoalíció pártjai.

E korosztály körében a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb, 32 százalékuk szavazott erre a pártra.

A SORA elemzéséből kiderül az is, hogy a szociáldemokraták veszteségeket könyveltek el a hagyományos támogatói bázisuk, a fizikai dolgozók körében.

A választásokon részt vevő fizikai munkások legnagyobb része (35 százalék) az FPÖ-re adta voksát, ezzel szemben csak egynegyedük választotta a szociáldemokratákat.

Az ÖVP támogatottsága viszont továbbra is a vállalkozók körében a legnagyobb, 36 százalékuk szavazott a konzervatív pártra.

A vállalkozói réteg körében élvezi ugyanakkor a legnagyobb támogatottságot a parlamentbe újonnan bekerült két új párt, a liberális NEOS és a Stronach Csapata nevű euroszkeptikus párt is.

A választáson az előzetes végeredmény szerint a koalíciós pártok összesen a szavazatok 50,9 százalékát szerezték meg, ami lehetőséget jelent számukra, hogy ismét ők alakítsanak kormányt.

Az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) a szavazatok 27,1 százalékát adták, míg a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 23,8 százalékot kapott.

A két párt ugyanakkor a második világháború óta nem szerepelt ennyire rosszul.

A 80-as években még ez a két erő adta a parlamenti képviselők nagy többségét.