A Jobbik újra kezdeményezni fogja az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését a lakosság mindennapi terheinek csökkentése érdekében, emellett pedig határozott fellépést vár a hatóságoktól a magyar bankok "alacsony adófizetési kötelezettsége" miatt - jelentette ki Z. Kárpát Dániel szerdai sajtótájékoztatóján.

MTI - A jobbikos politikus egy korábbi, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által készített statisztikára hivatkozva azt mondta, az elmúlt öt évben a magyar bankrendszer átlagosan mindössze 2,3 százalék adót fizetett meg a saját nyeresége után, miközben a magyar lakosságnak a jövedelme több mint felét kell rezsikiadásokra és banki törlesztésekre fordítania.

A Jobbik éppen ezért újra kezdeményezni fogja az alapvető élelmiszerek - hús, tej, zöldség, gyümölcs, tojás és más alapvető fogyasztási cikkek - esetében a lehető legalacsonyabb, akár öt százaléknál is kisebb áfa bevezetését. Az ellenzéki párt szerint ugyanis a rezsicsökkentéssel ellentétben ezzel a lépéssel valóban lehetne könnyíteni a lakosság terhein.

Emellett a Jobbik felszólítja a fogyasztóvédelmi hatóságokat és a pénzügyi felügyeletet, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy "Magyarországon csak olyan pénzintézet maradhasson, amely a közteherviselésből ugyanúgy kiveszi a részét, mint bármelyik másik magyar vállalkozás" - mondta Z. Kárpát Dániel.