Az ázsiai régióban optimista befektetői hangulat uralkodott hétfőn, ami döntően annak volt köszönhető, hogy kedvező gazdasági hírek érkeztek Kínából, valamint Barack Obama a kongresszus felhatalmazását kérte a Szíria ellen indítandó katonai támadáshoz, így az több nappal későbbre tolódott. A fentiek, valamint a német és az eurózóna feldolgozóiparának javulásának hatására a vezető nyugat-európai indexek kivétel nélkül erősödnek a nyitás óta csak úgy, mint a magyar tőzsde. A BUX erősödését az OTP-Richter páros remek teljesítménye is segíti.

Zárva van ma Amerika 2013.09.02 14:30

Hétfőn zárva lesznek az amerikai és a kanadai tőzsdék, mivel ma tartják a tengerentúlon a munka ünnepét. A hosszú hétvége utáni első kereskedési nap kedd lesz.


Bár a tengerentúlon szünetel ma a kereskedés a vezető nyugat-európai indexek tovább erősödnek a kereskedés második felében a német piac vezetésével. A DAX értéke 1,9 százalékot, a CAC 40 és az FTSE 100 értéke pedig 1,8 százalékot erősödött a múlt pénteki záróértékéhez képest.


A régió élén az OTP 2013.09.02 12:26

Jól indult a hét, a magyar tőzsde a nyugat-európai társaihoz hasonlóan remekül teljesít. A BUX értéke több mint 0,5 százalékot erősödött, amihez 2,5 milliárd forintos forgalom párosult. A magyar benchmark ezzel a teljesítményével a középmezőnyben foglal helyet a közép-kelet-európai indexek versenyében.


A hazai index erősödését segíti a Richter remek teljesítménye, a vállalat árfolyama közel 1 százalékot erősödött a múlt pénteki záróárfolyamához képest, ráadásul mindezt átlag feletti forgalommal teszi. Az erősödés hátterében az állhat, hogy a legfrissebb számítások alapján a cég már most lazán meg tudná ugrani az MSCI által elvárt szintet, így pedig visszakerülne az MSCI indexébe. Ezt pedig az MSCI legutóbbi közleménye is csak erősítheti, miszerint enyhítenének a likviditási elvárásokon, akár már a most következő felülvizsgálat során. A másik hazai gyógyszercég, az Egis viszont százalékot esett a múlt pénteki záróárfolyamához képest.


Az OTP nyújtja a legjobb teljesítményt a hétfői kereskedés első szakaszában a blue chipek között, a cég árfolyama 2,2 százalékot emelkedett, amit a forint erősödése is támogat. Ennek köszönhetően az élen foglal helyet a régiós szektortársak versenyében. A MOL és a Magyar Telekom viszont gyengén teljesít, előbbi vállalat árfolyama 0,7 százalékot, míg utóbbi társaság árfolyama 0,6 százalékot esett.


A hazai kispapírok piacán szerény befektetői aktivitás tapasztalható egyelőre. A Synergon részvényeivel a múlt pénteki záróárfolyamán kereskednek azt követően, hogy szombat este tette közzé második negyedéves gyorsjelentését, ami összességében arról árulkodik, hogy a vállalatnál végbemenő reorganizáció a jövőben hozzájárulhat a társaság sikeres működéséhez. Közzétette az idei második negyedévre vonatkozó gyorsjelentését az E-Star is, a befektetőket azonban jelenleg nem elsősorban az eredményszámok érdeklik, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a csődeljárás megszüntetését követően mi lesz a vállalat sorsa. A kimutatások mindenesetre azzal számolnak, hogy a vállalat folytatni tudja működését, ennek köszönhetően a cég árfolyama több mint 15 százalékot erősödött.


Folytatódik az OTP szárnyalása 2013.09.02 11:00

A magyar börze tovább erősödik a délelőtt folyamán, ami a Richter erősödése mellett az OTP szárnyalásának köszönhető elsősorban. A hazai bankpapír árfolyama több mint 2,3 százalékot erősödött, amit a forint főbb devizákkal szembeni erősödése is támogat.


Remekelnek a nyugat-európai börzék 2013.09.02 10:20

A vezető nyugat-európai indexek tovább erősödnek a hétfői kereskedés első szakaszában annak köszönhetően, hogy a Markit legfrissebb statisztikái szerint tovább javult a német és az eurózóna feldolgozóipara augusztusban. A DAX értéke 1,5 százalékot, az FTSE 100 értéke 1,2 százalékot, míg a CAC 40 értéke 1,6 százalékot erősödött.


A német feldolgozóipar tovább javult augusztusban - derült ki a Markit előzetes augusztusi adatközléséből. Az előző havi 50,7 pontos szintről 51,8 pontig növekedett a feldolgozóipari beszerzési menedzser index.

Az eurózóna feldolgozóipara 2011 júniusa óta nem volt ilyen jó állapotban - derült ki a Markit mai publikációjából. A régió feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe az előzetes adatokhoz hasonlóan 51,4 pontot mutat, ez pedig az előző havi 50,3 pontos szint után kedvező fejleménynek számít.

A Vodafone ma jelentheti be, hogy eladja részesedését a Verizonnak a társasággal létrehozott amerikai közös vállalatukban, a Verizon Wireless-ben. A tranzakció méretét tekintve igen jelentős, 130 milliárd dolláros lenne. A Financial Times információi szerint a két cég a hétvégén véglegesítette a tranzakció paramétereit. A Vodafone árfolyama több mint 4 százalékot erősödött hétfőn.

A bányatársaságok is remek teljesítményt nyújtanak a fémek világpiaci árának emelkedésének köszönhetően. A Rio Tinto árfolyama 3,6 százalékot, míg a BHP Billiton árfolyama 2,7 százalékot erősödött.


Szárnyal a Richter 2013.09.02 09:35

Jól indult a hét, a magyar tőzsde a nyugat-európai társaihoz hasonlóan remekül teljesít. A BUX értéke több mint 0,5 százalékot erősödött, amihez 0,8 milliárd forintos forgalom párosult. A magyar benchmark ezzel a teljesítményével a középmezőnyben foglal helyet a közép-kelet-európai indexek versenyében.


A hazai index erősödését segíti a Richter remek teljesítménye, a vállalat árfolyama közel 1,9 százalékot erősödött a múlt pénteki záróárfolyamához képest. Az erősödés hátterében az állhat, hogy a legfrissebb számítások alapján a cég már most lazán meg tudná ugrani az MSCI által elvárt szintet, így pedig visszakerülne az MSCI indexébe. Ezt pedig az MSCI legutóbbi közleménye is csak erősítheti, miszerint enyhítenének a likviditási elvárásokon, akár már a most következő felülvizsgálat során. A másik hazai gyógyszercég, az Egis piacán még mindig nem született kötés.


Az OTP is jól teljesít a hétfői kereskedés első szakaszában, a cég árfolyama 1,1 százalékot emelkedett, amit a forint erősödése is támogat. A MOL és a Magyar Telekom viszont gyengén teljesít, előbbi vállalat árfolyama 0,3 százalékot, míg utóbbi társaság árfolyama 0,6 százalékot esett.

A hazai kispapírok piacán szerény befektetői aktivitás tapasztalható egyelőre. A Synergon árfolyama 2,1 százalékot erősödött azt követően, hogy szombat este tette közzé második negyedéves gyorsjelentését, ami összességében arról árulkodik, hogy a vállalatnál végbemenő reorganizáció a jövőben hozzájárulhat a társaság sikeres működéséhez. Közzétette az idei második negyedévre vonatkozó gyorsjelentését az E-Star is, a befektetőket azonban jelenleg nem elsősorban az eredményszámok érdeklik, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a csődeljárás megszüntetését követően mi lesz a vállalat sorsa. A kimutatások mindenesetre azzal számolnak, hogy a vállalat folytatni tudja működését, ennek köszönhetően a cég árfolyama több mint 7,5 százalékot erősödött.


Folytatódik a magyar börze menetelése 2013.09.02 09:16

A vezető nyugat-európai indexek nagy mértékű erősödésének köszönhetően a magyar tőzsdén folytatódik a múlt pénteki emelkedés. A BUX értéke több mint 0,7 százalékot erősödött, amit az összes hazai blue chip támogat. Az OTP árfolyama 1 százalékot, a MOL árfolyama 0,1 százalékot, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,3 százalékot erősödött. A hazai gyógyszercégek közül a Richter árfolyama 1,6 százalékot erősödött, míg az Egis piacán nem született kötés.


A Richter a titkos favorit 2013.09.02 08:50

Erősödésre számít a hazai piacon a nyitást követően Varjú Péter, az Erste üzletkötője. Az ázsiai piacokon tapasztalható erősödések, valamint a vezető nyugat-európai határidős indexek pillanatnyi állása alapján a BUX a múlt pénteki záróértéke fölött nyithat hétfőn. Az erősödés az átlagosnál kisebb forgalom mellett következhet be lévén, hogy Amerikai hétfőn zárva lesz.

A hazai nagypapírok közül a Richter kaphat kiemelt figyelmet, már múlt pénteken is nagy forgalommal emelkedtek a cég részvényei, vélhetően a befektetők szeme előtt a közelgő MSCI-felülvizsgálat lebeg. A mostani számítások pedig azt mutatják, hogy a Richter könnyen visszakerülne az MSCI indexébe, ez pedig újabb lökést adhat a cég árfolyamának erősödésének. Az OTP papírjai is jól teljesíthetnek a kereskedés első szakaszában, az emelkedést a forint erősödése is támogathatja. A Magyar Telekom piacán nem várható jelentősebb elmozdulás a múlt pénteki erősödést követően, a cég részvényeivel a 315 forintos szint közelében kereskedhetnek a nyitás követően.


Újult erővel szárnyalhat a magyar tőzsde 2013.09.02 08:30


Zárva lesznek hétfőn az amerikai piacok

Elromlott a hangulat a tengerentúlon, pedig a múlt pénteken napvilágot látott makroadatok között akad olyan is, amely jobban alakult a vártnál. A júliusi statisztikák szerint a vártnál kevesebbet költöttek az amerikaiak. A feldolgozóiparban viszont javult a hangulat, igaz, a vártnál egy hajszálnyival kevésbé. Ugyanakkor a fogyasztói hangulatindex értéke 82,1 pontra emelkedett, ami nemcsak az előzetes eredményeket (80,0), de a konszenzust (80,5) is felülmúlta. A hangulatromlás hátterében valószínűleg a szíriai események játszhattak meghatározó szerepet, ugyanis egyre nagyobb a valószínűsége egy katonai beavatkozásnak az USA részéről. A kereskedést végül a Dow Jones 0,2 százalékos, az S&P 500 0,3 százalékot, míg a Nasdaq 0,6 százalékos eséssel zárta, ráadásul az augusztusi volt a legrosszabb hónap az amerikai részvénypiacokon 2012 májusa óta. A folytatásra holnapig kell várni, ugyanis a tengerentúli börzéken kereskedési szünet lesz hétfőn.

Újult erővel szárnyalhat a magyar tőzsde

Jól teljesített Ázsia

Az ázsiai régió vezető indexei erősödéssel zárták a hétfői kereskedést több tényező együttes hatásának köszönhetően. Tegnap és ma is kedvező hírek érkeztek Kínából. A feldolgozóipar ismét az élénkülés jeleit mutatja - derül ki a legfrissebb feldolgozóipari felmérések eredményeiből. A kis-és közepes vállalkozásokra fókuszáló HSBC-felmérés főindexe a júliusi, tizenegy havi mélypontnak számító 47,7 pontról 50,1 pontra emelkedett, ami azt jelenti, hogy ismét többségben vannak azok, akik inkább optimisták a kilátásokat illetően. A kedvező makroadatok hatására a Hang Seng CE több mint 2 százalékot, míg a Shanghai Composite 0,3 százalékot erősödött. A japán indexek is jól teljesítettek, a Nikkei 225 közel 1,4 százalékot, míg a TOPIX 1,1 százalékot erősödött.

Újult erővel szárnyalhat a magyar tőzsde

Erősödhet Európa

Az ázsiai piacok vegyes zárását követően a vezető nyugat-európai indexek a csütörtöki záróértékeik közelében ingadoztak a múlt pénteki kereskedés első szakaszában, a folytatásban viszont esés kezdődött a DAX vezetésével. A nap második felében is az eladóké volt a főszerep azt követően, hogy az amerikai indexek is gyengülni kezdtek a nyitást követően. Így a kereskedést a DAX és az FTSE 100 közel 1,1 százalékos, míg a CAC 40 1,3 százalékos eséssel zárta. A vezető nyugat-európai határidős indexek viszont kivétel nélkül erősödést vetítenek előre, ami döntően az ázsiai piacok jó teljesítményének, valamint a Szíria elleni katonai csapás eltolódásának lehet köszönhető. A DAX határidős indexének az értéke több mint 0,7 százalékot erősödött.

Újult erővel szárnyalhat a magyar tőzsde

Délelőtt fontos adatok érkeznek

A kereskedés első szakaszában teszik közzé a francia, a német és az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexének augusztusi értékét.

Újult erővel szárnyalhat a magyar tőzsde