Sztrájkolnak a közalkalmazottak Athénban: a görög főváros több pontján felvonultak a közszféra leépítése ellen tüntetők pénteken.

MTI - Görög régészek az ókori Akropolisz kapujánál gyülekeztek, miután a kormány bejelentette, hogy a következő hónapban a kulturális minisztérium akár 500 dolgozója is elveszítheti munkahelyét.

A tiltakozás jeleként országszerte több múzeum is bezárt, köztük a Szantorini szigetén található népszerű régészeti múzeum is. Mindeközben Athén középső városrészeiben is tüntetők ezrei vonultak fel, akik csütörtökön kezdtek kétnapos sztrájkba a tervezett tömeges létszámleépítés miatt.

A görög kormány csütörtök este tartott ülése után Antonisz Szamarasz miniszterelnök kijelentette: fokozni kell a gazdasági reformok tempóját, és minél előbb tisztázni kell a még nyitott kérdéseket. A miniszterelnök külön megkérte a kormánytagokat, hogy minél kevesebb szabadságot vegyenek ki szeptemberig, amikor az országba megérkeznek a nemzetközi pénzügyi ellenőrök.

Az állami szféra átalakítását végző illetékes minisztérium az utóbbi napokban kapta meg azokat a listákat, amelyek az esetlegesen elbocsátandó munkavállalók nevét tartalmazza.

Az államcsőd szélére került Görögországban 2014 végéig 15 ezer állami alkalmazott elbocsátását tervezik, közülük 4 ezer munkavállaló már idén elveszítheti az állását. A mediterrán országban csaknem 27 százalékos a munkanélküliek aránya.