Az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra adandó válaszlépésekről tanácskozott szombaton Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke vezető nemzetbiztonsági tanácsadóival - közölte a Fehér Ház.

MTI - "Az elnök utasította a hírszerző szerveket, hogy gyűjtsék össze a tényeket s bizonyítékokat, hogy meg tudjuk állapítani, mi történt Szíriában. Amint tisztáztuk a tényeket, az elnök tájékozottan hoz majd döntést a válasz mikéntjéről" - jelentette ki a Fehér Ház egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.

Az illetékes rámutatott, hogy az amerikai kormány lehetőségek sorából választhat, és hogy az Egyesült Államok nagyon megfontoltan, nemzeti érdekeivel és azzal az értékeléssel összhangban fogja meghozni döntéseit, hogy mivel tudja előmozdítani célkitűzéseit Szíriában.

Erős nyomás nehezedik Barack Obama elnökre, aki válaszlépéseket kilátásba helyezve, többször is figyelmeztette a szíriai kormányt, hogy ne vessen be vegyi fegyvert. Szíriai ellenzéki állítások szerint ugyanis a héten Damaszkusz közelében vegyifegyver-támadás történt, amelynek következtében több száz - egyes források szerint 1300 - ember életét vesztette.

A szíriai vezetés cáfolta, hogy vegyi fegyvert vetett volna be a saját népe ellen. Az iráni kormány pedig azt állította szombaton, bizonyítékai vannak rá, hogy a szíriai lázadók vetettek be vegyi fegyvert a héten a szíriai főváros, Damaszkusz térségében.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter pénteken jelezte: az Egyesült Államok úgy pozícionálja katonai eszközeit, hogy azok képesek legyenek végrehajtani az elnök döntését, bármi légyen is az.

A The New York Times szombati írása szerint az Egyesült Államok a Koszovóban 1999-ben végrehajtott légicsapások mintájára azt fontolgatja, hogy szükség esetén akár az ENSZ felhatalmazása nélkül, a NATO támogatásával adhatna választ a vegyi fegyverek szíriai bevetésére.