Szakértők szerint az áldozatok testéből vett és a támadás helyszínén begyűjtött minták után könnyedén azonosíthatók lennének az augusztus 21-i szíriai feltételezett vegyifegyver-támadás nyomai.

MTI - "Ez nem jelentene problémát, különösen ha szarint vagy más ismert idegmérget használtak" - mondta az AFP hírügynökség által megkérdezett Pascal Klintz francia toxikológus. "Még ennyi idő után sem jelentene problémát a szövetminták vizsgálata az ENSZ ellenőreinek, ha jól veszik le a vér- és vizeletmintákat, valamint szereznek néhány darabot az áldozatok ruháiból" - mondta az orvos szakértő.

Öt nappal a feltételezett támadás után is jó eséllyel ki lehet mutatni a szarint és különböző származékait a talajban, valamint az áldozatok testnedveiben - egészítette ki Dr. Alastair Hay, a Nagy-Britanniában található Leedsi Egyetem toxikológus professzora.

"A súlyos mérgezést szenvedett áldozatok szervezetében az incidenst követő hatodik héten is ki lehet még mutatni az idegmérgek nyomait" - közölte a vegyi fegyverek hatását harminc éve tanulmányozó Dr. Hay. A brit szakértő hozzátette, "az is lényeges, hogy az ellenőröknek mekkora a mozgásterük. Az iraki Kurdisztánban vezettem egy vizsgálatot, amelynek során négy évvel a robbanás után mustárgáz és más neurotoxikus hatású gázok maradványait találtuk a helyszínen".

Minden azon múlik, hogy az ENSZ-ellenőrök milyen mélységben végezhetik vizsgálataikat. A szakembereknek el kell jutniuk az állítólagos támadás helyszínére, ki kell kérdezniük a feleket, a kormányzat és a felkelők embereit is, valamint az áldozatok testéből szövetmintákat kell venniük - mondta Patrice Binder vegyifegyver-szakértő, a francia hadsereg egészségügyi szolgálatának egykori orvosa.

"Amennyiben szabadon bemehetnek az érintett övezetbe, és megtehetnek mindent, ami szükséges, azt gondolom, jó eséllyel bizonyítani tudják majd, hogy mi történt valójában" - mondta Ralf Trapp, aki 1998 és 2006 között a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértője volt. Ő azt tartaná ideálisnak, ha az ENSZ ellenőrei megvizsgálhatnák a repeszek becsapódásának helyszínét, ugyanis akkor nemcsak azt lehetne kideríteni, hogy történt-e ideggáztámadás, hanem azt is, hogy pontosan milyen fegyverrel hajtották végre.

A szíriai ellenzék szerint 1300-nál több halálos áldozatot követelt a szíriai kormányhadsereg mérgező gázzal végrehajtott támadása szerdán Damaszkusz egyik külvárosaiban. A szíriai kormány szerint a vádak a rezsim elleni "mocskos médiaháború" részét képezik.