A támadók foglyul ejtettek öt járőröző határőrt, elrabolták járművüket, adóvevőiket, valamint fegyvereiket. Lezártak egy autóutat, megállítottak két kisbuszt, amelynek 13 utasát túszul ejtették.
 

MTI - Szélsőségesek támadásaiban 17-en meghaltak Pakisztán délnyugati és északi részén - közölték a hatóságok kedden.

Az egyik rajtaütés Beludzsisztán tartomány fővárosától, Kvettától 70 kilométerrel délkeletre, Bolan körzetben történt. A támadók foglyul ejtettek öt járőröző határőrt, elrabolták járművüket, adóvevőiket, valamint fegyvereiket. Lezártak egy autóutat, megállítottak két kisbuszt, amelynek 13 utasát túszul ejtették. Az emberek Pandzsáb tartományból származtak, lakóhelyükre tartottak a böjti hónap, a ramadánt lezáró íd al-fitr ünnepre.

A biztonsági erők hajszát indítottak a szélsőségesek ellen, akik egy rakétavetőből tüzet nyitottak üldözőikre. A biztonságiak egy embere meghalt. A támadók foglyaikkal a hegyekbe menekültek, ahol tizenhárom túszt kivégeztek - mondta Akbar Huszain Durráni tartományi belügyminiszter. A meggyilkolt emberek között volt a belügyi erők három tagja is.

Beludzsisztán Pakisztán legnagyobb és egyben legszegényebb tartománya, amelyben rendszeresek a különböző felekezetek közötti összecsapások, s ahol a beludzs szakadárok nagyobb autonómiáért és a természeti kincsek feletti nagyobb ellenőrzésért harcolnak.

Pakisztán északi részén ismeretlen fegyveresek rajtaütöttek egy katonai-rendőrségi konvojon hétfő este Gilgit-Baltisztán tartomány Csilasz körzetében. A katonák és rendőrök egy hivatalos találkozóról tartottak hazafelé, amikor járműoszlopukra tüzet nyitottak. Négyen megsebesültek, őket kórházba szállítottak, ahol azonban két katona- és egy rendőrtiszt meghalt. A támadók a sötétség leple alatt elmenekültek.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadást, de a hatóságok általában a fegyveres és a vallási alapon szerveződött csoportokat teszik felelőssé a biztonsági erők elleni rajtaütésekért.

Idén júniusban tálib szélsőségesek egy hegymászó alaptábornál összesen tizenegy turistát gyilkoltak meg. A terrorcselekményt a Dzsundullah nevű szélsőséges szervezet követte el, tiltakozásul egy amerikai dróntámadás miatt.