Sok a munkanélküli, szegény ember, aki nem tudja megvenni az egészséges táplálékot, a vitaminokat és alacsony az iskolázottság is.

Az Egészségügyi Világszervezet definiálta a koraszülött fogalmát: így az számít koraszülöttnek, aki a 37. hét előtt születik – magyarázta Berki Péter főorvos, szülész- nőgyógyász az M1 ma reggel című műsorában a miskolci csecsemőhalálokkal kapcsolatban. Kiemelte: csecsemőnek 1 éves koráig nevezzük a gyermeket. Hangsúlyozta, életkor, és nem testsúlyfüggő a koraszülöttség, tehát a szerveknek is érettnek kell lenniük. A koraszülötteknél a tüdő éretlen, nem nyílnak ki a léghólyagjai, így nem tud önállóan lélegezni, lélegeztető gépre szorul, és nem biztos, hogy életben marad.

Borsodban magas a koraszülöttek száma – fejtette ki a főorvos, és rámutatott, hogy az országban 9,2 százalék volt tavaly a koraszülés gyakorisága, Borsod megyében ez a szám évek óta 10-12 százalék között mozog. A csecsemőhalálozás is jelentősen nagyobb, hiszen míg Magyarországon 4,9 ezrelék volt a csecsemőhalálozás, Borsod megyében majdnem a duplája, 7,3 ezrelék, ez rendkívül magas aránynak számít.

A koraszülésnek több oka is lehet. Berki Péter szerint Borsodban fontos oki tényező lehet, hogy sok a munkanélküli, szegény ember, aki nem tudja megvenni az egészséges táplálkozáshoz szükséges vitamint, táplálékot. Továbbá alacsony az iskolázottság is: 34 százaléka a lakosság maximum 8 általánost végzett. Akinek alacsony az iskolázottsága, alacsony az egészségkultúrája, és éppen ezért például nem jár terhes tanácsadásra. A szülő nők 3-4 százaléka nem jár terhesgondozásra – mondta Berki Péter.