Kína még idén eljuttatja első szondáját a Hold felszínére – jelentette be szerdán az állami hírügynökség.

Ez lesz ambiciózus űrprogramjának - amelynek végső célja saját űrállomás kifejlesztése - következő lépése.

2007-ben bocsátotta fel az ország első holdszondáját, a Csang'e-1 keringő egységet, melyet egy holdistennő után neveztek el. A szonda képeket készített égi kísérőnk felszínéről és kielemezte összetételét. Ez a kilövés volt háromfokozatú Hold-missziójának első lépése, melyet egy ember nélküli szonda követ majd, aztán 2017-ben sor kerülhet a holdi port és kőzetmintákat hazahozó küldetésre is.

A Hszinhua hírügynökség szerint a Csang'e-3 jó úton halad ahhoz, hogy az év vége felé landoljon égi kísérőnkön. Az által idézett kormányzati közlemény szerint, „a szonda hivatalosan is belépett a kilövési előkészítő fázisba a kutatási és konstrukciós periódus után. A misszió során először landol majd kínai űreszköz egy égitest felszínén” – tette hozzá. A kínai kutatók tervei szerint 2020 után küldhetnek fel embert az objektumra. 

Kína júniusban fejezte be sikeresen legutóbbi emberes űrmisszióját, amelynek égisze alatt három űrhajós 15 napot töltött orbitális pályán, és dokkolt egy kísérleti űrlaboratóriumon, ami kritikus lépés volt Peking az irányú terveit illetően, hogy 2020-re felépítse saját űrállomását.

Kína azonban még mindig le van maradva az űrnagyhatalmaktól, az Egyesült Államoktól és Oroszországtól, melyek már évtizedekkel ezelőtt kitapasztalták ama dokkolási technikákat, amikkel Kína még csak most kísérletezik.

Peking továbbra is hangsúlyozza, hogy űrprogramja békés célokat szolgál, ám az amerikai védelmi minisztérium szerint eme tevékenységeivel igyekszik meggátolni, hogy ellenfelei krízishelyzetben űrbeli előnyhöz jussanak.