Kolozsvár/Marosvásárhely - A Marosvásárhellyel szomszédos Marosszentgyörgyön, a Maros partján tartják meg idén a Vásárhelyi Forgatagnak elkeresztelt marosvásárhelyi magyar napokat.

MTI - A szervezők már egy héttel ezelőtt kilátásba helyezték a helyszínváltoztatást, de szerdáig folytatták a tárgyalásokat a 45 százalékban magyar lakta város román vezetésével. A polgármesteri hivatal illetékes bizottsága korábban nem hagyta jóvá, hogy a város főterén rendezzék a magyar napokat. Ehelyett a Ligeti parkot javasolta, de - a szervezők szerdai közleménye szerint - ahhoz is ragaszkodott, hogy román zenekarok és román vásárosok is helyet kapjanak a magyar rendezvényen.

Brassai Zsombor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének elnöke szerdán Dorin Florea polgármesternek címzett nyílt levélben kijelentette: a magyarokat "emberi és nemzeti méltóságukban sérti", hogy a rendezvényt nem lehet a város főterén megszervezni, és a város nem támogatja a magyar napokat a felerészben magyar adófizetők által befizetett költségvetéséből. A politikus szerint mindez azt jelzi számukra, hogy Marosvásárhelyen másodrangú polgárok.

Az erdélyi magyar sajtó az elmúlt napokban tág teret szentelt annak, hogy a polgármesteri hivatal a Vásárhelyi Forgatag rendezvényeivel egy időben Edda-koncertet kíván szervezni a városban. A magyar napok szervezői szerdán közölték, tudomásuk szerint az Edda lemond a marosvásárhelyi fellépésről.

"A hivatalnak nem sikerült összeugrasztania a szervezőcsapatot. Megmutattuk, hogy a magyar politikai pártok és különböző civil szervezetek össze tudnak fogni" - értékelte az elmúlt hetek eseményeit Soós Zoltán fesztiváligazgató, az RMDSZ önkormányzati képviselője.

A rendezvény honlapja szerint az augusztus 30. és szeptember 1. között tartandó Vásárhelyi Forgatag megannyi kulturális, szabadidős, családi programot, és kikapcsolódási lehetőséget biztosít az érdeklődőknek. A rendezvény keretében fellép a Deák Bill Blues Band, az Intim Torna Illegál és a Ghymes.