Az ország történetének legnyitottabb és legátláthatóbb perének nevezi a kínai sajtó a korábbi csungkingi párttitkárnak, Po Hszi-lajnak hétfőn véget ért perét, amely ugyanakkor zárt ajtók mögött, a sajtó részleges kizárásával zajlott.

MTI - A csütörtökön kezdődött ötnapos pert nemcsak a hazai, a külföldi sajtó is megkülönböztetett figyelemmel kísérte. Az elmúlt évtizedek legnagyobb politikai botrányaként emlegetett ügy tárgyalására a fokozott figyelem ellenére is csupán 110 "külsőst" engedtek be. Öten közülük a vesztegetéssel, korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt Po családjának tagjai, a résztvevők között 19 állami lapnak dolgozó újságíró is helyet foglalt. A külföldi tudósítókat teljes egészében kizárták, s a korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben a pert nem közvetítették élőben az állami televízióban.

A per menetéről ugyanakkor rendhagyó módon, a tárgyalásnak helyt adó csinani bíróság mikroblogján számolt be valós időben, mintegy "élő közvetítést" adva. Bár szinte biztosra vehető - a hongkongi South China Morning Post résztvevők által megerősített tényként közölte -, hogy az ott közzétett információkat előzetesen cenzúrázzák, hasonló közvetítés Kína történetében még nem volt.

A beszámolóknak köszönhetően az ügy apró, már-már hollywoodi filmeket idéző fordulataira - így többek közt családi drámákra, Po Hszi-laj szeretőire, feleségének féltékenységére, volt rendőrkapitányának főnöke neje iránt érzett vonzalmára - is fény derült.

Az ellene felhozott vádakat tagadó párttitkár azt is hangsúlyozta: korábbi nyilatkozatainak egy részét nyomás hatására tette. Bepillantást kaptak az olvasók a gazdag politikus és családjának életvitelébe is, többek közt abba, hogy Franciaországban vásároltak villát vagy magánrepülőgéppel is rendelkeztek. Az is meglepő, hogy a bíróság mikroblog-bejegyzéseire reagáló véleményeket nem, vagy csak részben cenzúrázták, utat engedve akár a kínai jogi rendszert, vagy a korábbi párttitkár ellen a per során felhozott bizonyítékokat illető kritikáknak is.

A Global Times állami napilap megfogalmazása szerint az ítélőszék általi blogolás "nagyon fontos garanciaként szolgált azt illetően, hogy a per a hatályos törvényeknek megfelelően zajlik". A lap egy hétvégi szerkesztőségi cikkében hangsúlyozta: a per korábban példa nélküli átláthatósága precedenst teremthet a jövőre nézve, vagyis hosszú távon is pozitív hatása lehet.

Kína számára több szempontból is fontos a tárgyalás nyitottságának hangsúlyozása. Egyrészt a hivatali korrupció ellen a tavalyi év végén átfogó kampányt hirdető kormány számára kiváló bizonyítási mód, hogy nem üres szólamokról van szó: a korrupcióellenes harc elől senki nem menekülhet, a piszkos titkokra előbb-utóbb fény derül. "A Póval szembeni eljárás a törvény előtti egyenlőségre mutat rá" - emelte ki a Zsenmin Zsipao az üggyel kapcsolatos egyik cikkében. Az átláthatóság és a korábbi gyakorlattal való szakítás a márciusban beiktatott új vezetők reformok melletti elkötelezettségét hangsúlyozhatja. A nyitottság melletti további érv lehet maga Po Hszi-laj személye is: az országszerte ismert és tehetségesnek tartott, egykoron a legfelsőbb vezetés tagjai közé tartozó politikus támogatóinak tábora továbbra is széles, egy zárt ajtók mögött meghozott, szigorú ítélet őket hergelhetné.

A túlzott nyitottságot ugyanakkor Peking a korábbi gyakorlathoz hasonlóan továbbra sem engedheti meg magának - írta a South China Morning Post a peranyag cenzúrázásáról szóló cikkében. A tárgyaláson elhangzottak nyilvánosságra kerülő átiratából állítólag sorra kimaradtak a Po Hszi-lajt túlságosan is szimpatikusként bemutató elemek, valamint azok a részletek, amelyek árnyékot vethetnének a bírósági tárgyalás menetére. A per hétfőn lezárult, az ügyészek súlyos büntetést kértek a vádlottra, ítéletet később hoz a bíróság.