Az ország egészére figyelmeztető előrejelzés van érvényben. Csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 26 fok között várható.

A met.hu tájékoztatása szerint az egész országban első fokú, citromsárga figyelmeztető előrejelzés van érvényben a heves zivatarok és felhőszakadások miatt.

Szerdán délnyugatról északkelet felé helyeződve több hullámban várható zivatar az országban, amelyek legjellemzőbb kísérőjelensége a jelentős vagy nagy mennyiségű csapadék. Délutántól dél, délnyugat felől újra egyre több helyen várható zivatar. Az éjszaka második felében és csütörtökön napközben inkább már csak keleten lehet dörgéssel, villámlással kísért záporeső.

A riasztási térképet ITT, a radarképet ITT követheto nyomon.

A zivatarokat helyenként felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm) kíséri. Kis valószínűséggel egy-egy heves zivatar is lehet, amelyet jégeső (jégméret: 1-2 cm), és viharos széllökés (> 60 km/h) kísérhet.

Éjszaka csökken a felhőzet

Eleinte még többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak rövid, átmeneti felszakadozások lehetnek, és többfelé várható eső, zápor, szórványosan zivatar. Az éjszaka második felében nyugaton már csökken a felhőzet, egyre inkább délkeletre, keletre korlátozódik a csapadék.

Csütörtökön nyugat felől lassan tovább szakadozik, csökken a felhőzet: a Dunántúlon már jobbára napos idő ígérkezik gomolyfelhőkkel, keletebbre viszont délután is közepesen és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak. Főként a Dunától keletre valószínű helyenként zápor, esetleg egy-egy zivatar. Az északias szél szerdán néhol megélénkül, éjszakától északnyugaton és északkeleten több helyen meg is erősödhet, illetve zivatar idején is lehet szélerősödés. Hajnalra délnyugaton ködfoltok képződhetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 22, 26 fok között várható. 

Péntektől hétfőig

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, helyenként zápor kialakulhat, majd az időszak végén nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre több helyen valószínű zápor, néhol zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21, 27, az időszak legvégén 18, 23 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Az időjárási hatásokra érzékeny szervezetét gyenge hidegfronti hatás terheli. A fronttal érkező nedves levegő, és a változékony idő megviselheti a fronthatásokra erősebben reagálók szervezetét. Tipikus tünet a fejfájás, a levertség. A felhősebb időszakok alatt álmosságérzet törhet ránk, csökkenhet a koncentrálóképesség.

Pollenjelentés

A héten már a nyári pollenszezon csökkenő szakaszába tartozik, ezért jelen van ugyan a legtöbb allergén növény virágpora, de már csökkenő koncentrációban. Ennek megfelelően az előző hetihez képest erősen visszaesett a pollenterhelés. A parlagfű virágpora azonban még mindig kiugróan magas mennyiségben van jelen a levegőben, ráadáasul néhány városban most érte el a pollenszórás a maximumát. Ilyen városok Békéscsaba, Debrecen, Szekszárd és Veszprém. Csökkent a csalánfélék, a libatopfélék és a kender pollenjeinek koncentrációja, legtöbb helyen közepes koncentrációt regisztráltak. Az üröm, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is már csak alacsony koncentrációban regisztrálták. Egyedül a pázsitfűfélék esetében figyelhető meg pollenkoncentráció-növekedés. Koncentrációja 5 városban is elérte a magas szintet a hét pár napján.