Interneten irányította egy távoli számítógép előtt ülő társa kézmozdulatait a Washington Egyetem seattle-i campusában - jelentették be amerikai kutatók.


Ezzel újabb lépés történt az agy és a számítógép közötti interfész évek óta tartó kutatásában. A "gondolatátvitel" úgy zajlik le, hogy az agy elektromos jeleit számítógépes utasításokká alakítják át, amelyek kurzort vagy mechanikus kart mozgatnak. Újabban egyre több tanulmány célozza a másik emberi agyba irányuló jelátvitelt.

A kutatásokkal többnyire lebénult betegeken kívánnak segíteni, hogy bizonyos mozgásokat végre tudjanak hajtani, ám bioetikusok aggodalmukat fejezték ki az eljárással szemben.

Februárban a Duke Egyetem Kórházi Központjának kutatói elektromos érzékelőkkel közvetítették egy brazil laboratóriumban lévő patkány agyi jeleit egy amerikai patkány agyába. Az utóbbi érzékelte az előbbi gondolatait, és utánozta a viselkedését. Egy másik kísérletben az észak-karolinai Duke Egyetemen lévő majom agytevékenységét küldték el interneten, hogy egy Japánban mozgó robotkart irányítson.

Az új kutatás során Rajesh Rao, a seattle-i Washington Egyetem informatika-kutatója augusztus 12-én laboratóriumában ült, fején az agy elektromos jeleit leolvasó elektródákkal (elektroenkefalográf, EEG) telezsúfolt sapkát viselt. Az agy-számítógép interfészt több mint egy évtizede kutatót Rao a képernyőt figyelve egyszerű videojátékot játszott, de csak fejben. Egy adott pillanatban elképzelte, hogy jobb kezével ágyúlövést ad le, ám ügyelt rá, hogy végtagja mozdulatlan maradjon. A kísérlet az alábbi videón látható: 

 Az EEG elektródái az ágyúlövés gondolatának jeleit az egyetemi campus túloldalára közvetítették. Itt ült Andrea Stocco tanulás- és agykutató, fején lila úszósapka, melyre a koponyán keresztül mágneses jeleket küldő eszközt (TMS) rögzítettek pontosan arra a helyre a fej bal oldalán, ahol a jobb kezet mozgató agyterület található. Amint a "mozdítsd a jobb kezedet" jele megérkezett Raótól, Stocco jobb keze mutatóujja akaratlanul megrándult, hogy lenyomja a billentyűt, mintha ágyúlövést indítana. Stocco elmondta, olyan érzés volt, mintha ideges rángás lett volna úrrá a kezén.

Rao szerint a kollégái által - a Star Trek-filmek után - tréfásan csak "vulkáni tudategyesítésnek" nevezett kutatás során csak egyszerű agyi elektromos jeleket olvastak le, távolról sem gondolatokat. Egyszer talán arra is képes lesz a módszer, hogy a földi irányító egy pilótáját vesztett repülőgép földre szállását vezényelje le - vélte a kutató.

Az egyetem egyetlen szaklapban sem tette közzé a kutatást, mivel szóvivőjük szerint tudomásuk van róla, hogy máshol is végeznek hasonló teszteket, és "az idő itt igen lényeges tényező". Doree Armstrong szóvivő emellett elmondta, a kutatásról az egyetem honlapján megjelent videó "magáért beszél".