Szerződéskötési hajrá tapasztalható a kereskedelmi bankoknál, mert csütörtökig kell aláírni a jegybank által indított növekedési hitelprogram keretében folyósított kölcsönmegállapodásokat. Az érintett bankoknál rendkívül nagy érdeklődésről számoltak be.

Sok szerződésre kerülhet banki pecsét még ma és csütörtökön – mondták a Kossuth Rádió által megkérdezett szakemberek, akik a program kezdete óta folyamatos, nagy érdeklődésről számolnak be.

A kedvezményes kamatozású jegybanki növekedési hitelprogram egyik meglepetése, hogy a cégek a hitelkeret legalább a felét a termelés fenntartására, vagy a telephely bővítésére kérték – mondta Huszár Róbert, a K&H Bank üzletág igazgatója. „A program indulásakor azt gondoltuk, hogy kevesebb lesz a beruházás, ez mindenképpen örömteli fejlemény”. A szakember úgy látja, hogy elfogy a növekedési hitelprogramból a bankra jutó teljes hitelkeret.

Az MKB-nál is szerződéskötési hajráról számoltak be és az UniCreditnél is hasonló a helyzet. Szóvivőjük úgy értékelte: rendkívül hasznos volt az az intézkedés, hogy a jegybank engedte a beruházási célú keret és a devizahitel forintosítására szánt keret rugalmas felhasználását.

A jegybank által indított program keretében összesen 750 milliárd forint értékben kínáltak a kis és közepes vállalkozások számára kedvezményes kamatozású kölcsönt, illetve tették lehetővé a devizahitelek forintra váltását. Matolcsy György jegybankelnök korábban azt ígérte, hogy a tapasztalatok tükrében döntenek majd a növekedési hitelprogram esetleges megismétléséről.