Honatyák estek egymásnak a tajvani parlamentben pénteken, miután egy parlamenti törvénytervezet kapcsán éles nézetkülönbségek támadtak.

MTI - A két legnagyobb parlamenti párt képviselői egy népszavazásról szóló törvénytervezet miatt kezdtek el dulakodni, egyes honatyák a földre kerülve is civakodtak, mások vízzel locsolták egymást.

A vitát kiváltó törvényjavaslat szerint a tajvani népnek egy atomerőmű megépítésének sorsáról kellett volna szavaznia, az ügy azonban mélyen megosztja a fő politikai alakulatokat. Ma Jing-zsou elnök Nemzeti Pártja támogatná egy negyedik atomerőmű építésének befejezését. Az erőmű építését a 2000-es években kormányon levő - most fő ellenzéki erő - Demokratikus Haladó Párt (DPP) állíttatta le a 2000-es években.

Sok tajvani gondolja úgy, hogy az 1987 óta épülő erőmű üzembe állítása súlyos biztonsági kockázatot jelentene a földrengések által gyakran sújtott szigeten. Gazdasági elemzők ugyanakkor azt emelik ki, hogy az újabb energiaellátó létesítmény nélkül nem biztosított a zavartalan energiaszolgáltatás.

A pénteken reggel kitört verekedés megakadályozta, hogy a parlament dönthessen a népszavazásról, ugyanakkor a jelentős parlamenti többségben levő Nemzeti Párt a későbbiekben könnyedén eldöntheti a referendum sorsát. Ha a népszavazáson a kormánynak tetsző döntés születik, már akár 2016-ban is áramot termelhet az erőmű.