Budapest - Az MSZP szemfényvesztésnek tartja, hogy a kormány egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után vételi ajánlatot kíván tenni a Dunaferre. Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke, országgyűlési képviselő fogalmazott így szerdán, Budapesten újságírók előtt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői bejelentésére reagálva.

MTI - Az ISD Dunaferr Zrt. vezetősége augusztus 12-én tudatta az MTI-vel, hogy rövidesen megkezdődik a létszámleépítés a cégnél, a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik. Varga Mihály hétfőn bejelentette, hogy a kormány még a héten vételi ajánlatot tesz a Dunaferr-re.

Gúr Nándor szerint két éve világosan látszik, hogy az acélipari cégnél probléma lesz a foglalkoztatottakkal. A kormány ez idő alatt mégsem tett semmit, sőt Varga Mihály még az utolsó pillanatokban is ellentmondó nyilatkozatokat tett.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, ezen előzmények miatt szemfényvesztésnek tartják a kabinet vételi ajánlattételi szándékát. "Benyögnek valamit az éterbe annak érdekében, hogy az emberek azt higgyék, felelősséggel gondoskodnak", pedig ha így tettek volna, akkor már konkrét lépéseket tett volna - mondta Gúr Nándor, aki szerint pártja gazdaságpolitikája megelőzte volna, hogy a jelenlegihez hasonló elbocsátások történjenek országszerte.

A szocialista politikus azt mondta, hogy a kormány az elmúlt három évben kudarcot kudarcra halmozott, választási ígéreteiből pedig nem valósult meg semmi. Gúr Nándor szerint ugyanis a Fidesz 2010-es hatalomra kerülését recesszió követte - az ígért 4-6 százalékos gazdasági növekedés helyett. A kilátásba helyezett adócsökkentés helyett nőtt az adócentralizáció, egymillió új munkahely helyett pedig ma kevesebben dolgoznak, mint a gazdasági válság kezdetén vagy az Orbán-kormány első negyedévében.